Puheenaihe

Poliisi takavarikoi kolme hakaristilippua – Video: neljä marssijaa otettiin kiinni Hakaniemessä

Kohti vapautta -marssi keräsi noin 300 osallistujaa, Helsinki ilman natseja yli 2000.

MTV
Helsingin poliisi on ottanut itsenäisyyspäivänä kiinni neljä henkilöä.
 
Kiinniotot liittyivät kolmeen hakaristilippuun, jotka otettiin pois Kohti vapautta -kulkueen lähdettyä liikkeelle Kaisaniemestä.
 
‒ Liput otettiin pois kokoontumislain ja poliisilain nojalla yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi, kertoo yleisjohtaja, ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisilaitokselta.
 
Poliisi ei kommentoi tässä vaiheessa mahdollisia rikosnimikkeitä. Asiasta tiedotetaan lisää, kun tutkinta etenee.
 
Kohti vapautta -marssi keräsi noin 300 marssijaa. Kahdessa oikeusasteessa kielletyn Pohjaismaisen vastarintaliikkeen lipun alla marssi noin 240 marssijaa, Soldiers of Odinin tunnusten takana noin 70.
 
PVL on valittanut lakkautuspäätöksestään, minkä vuoksi marssi vielä tänä vuonna voitiin järjestää.
 
Helsinki ilman natseja -mielenosoitus keräsi puolestaan yli 2 000 marssijaa. Tapahtuma on sujunut rauhallisesti.

 

Poliisi on seurannut molempia mielenosoituksia, minkä lisäksi se turvaa Linnan juhlia. Päivä on viranomaisille vilkas.

– Lisäapua saadaan joka puolelta Suomea, käytännössä lähes jokaisesta poliisilaitoksesta, kuten esimerkiksi Vantaalta ja Lahdesta, ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisista kertoi alkuviikolla. Hän on itsenäisyyspäivän poliisiorganisaation yleisjohtaja Helsingissä.

Illalla tulossa on vielä ainakin aikaisempina vuosinakin nähty kansallismielisten 612.fi -yhdistyksen soihtukulkue. Kulkue kokoontuu Töölöntorilla itsenäisyyspäivän iltana kello 18.30 ja suuntaavat torilta Hietaniemen hautausmaata kohti.

– Ovat siellä kello 19 hujakoilla, Kujala sanoo.

Poliisi on jo pitkään valmistautunut tähän itsenäisyyspäivän mielenosoitussumaan.

– Me olemme parina viime vuotena olleet näiden mielenosoitusten ja vastamielenosoitusten järjestäjien kanssa hyvässä neuvotteluyhteydessä ja niin nytkin siitä, miten nämä synkronoidaan toisiinsa. Joten tässä mielessä tilanne on isossa kuvassa hyvä. Mutta siihen liittyy pienempiä elementtejä, jotka saattavat hakeutua konfliktiin, ja meidän täytyy huolehtia ettei niin käy.

Viime vuonna yhteenottoja tuli muun muassa, kun uusnatsit hakkasivat miestä kadulla ja videoivat propagandalähetyksensä tapahtumasta suoraan internetiin.

Poliisi on saanut toiminnastaan kritiikkiä.

– Välillä on ihmetelty, miksei poliisi laita näitä ryhmiä eri puolille kaupunkia, ettei yhteenottoja tulisi. Poliisin tehtävänä on turvata kokoontumisvapaus ja mielenosoitusvapaus. Se tarkoittaa sitä, että jos kokoontumisella on joku tarkoitus, poliisi ei voi eikä saa estää sen kokouksen tarkoitusta. Jos joku haluaa vastustaa jotakuta tahoa, se täytyy järjestää niin, että se vastaa tarkoitustaan.

– Sillä tavalla me järjestäjien kanssa neuvottelemalla viedään ne lähelle toisiaan, mutta siten, ettei se rajoita kohtuuttomasti toisen osapuolen perusoikeutta. Poliisin tehtävänä on pitää tämä balanssi kunnossa, Kujala selittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tuleeko taas rähinää? Poliisi ei voi estää uusnatsien marssia Helsingissä – ainakin 7 mielenosoitusta luvassa30.11.2018 06.00
Suora lähetys Kalliosta – Kohti vapautta -marssi keräsi noin 300 osallistujaa6.12.2018 15.19
Uusnatseja ja Odinin sotureita odottaa yllätys Kalliossa – asukkailta iso yhteinen tervehdys5.12.2018 20.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu