Puheenaihe

Irtokoirat ja pentutehtaat työllistävät Helsingin poliisin uutta ryhmää – "Tiesimme, että tällaiselle on tilausta"

ELÄINRIKOKSET Helsingin poliisin eläinrikoksiin keskittyvään ryhmään satelee vihjeitä. Myös kaltoinkohtelu ja pentutehtaat työllistävät.

– Vihjeitä tulee paljon. Tällaiselle on ollut tilausta, sanoo lokakuussa perustetun Suomen ensimmäinen eläimiin liittyvien rikosten tutkintaryhmän johtaja, rikoskomisario Anne Hietala.

Johanna Erjonsalo

Vasta muutama kuukauden virallisesti toiminnassa ollut poliisin eläinrikosten tutkintaan vihkiytynyt ryhmä on ottanut vastaan monenlaisia ilmoituksia.

– Vihjeitä tulee paljon. Eläimiin kohdistuvan tutkintaryhmän tarpeesta on puhuttu pitkään, joten tiesimme, että tällaiselle on tilausta, sanoo rikoskomisario Anne Hietala Helsingin poliisista.

Kaikki vihjeet eivät päädy tutkintaan. Poliisilla on tällä hetkellä tutkinnassa noin 40 erilaista eläinrikosjuttua.

– Eniten on tullut koirakuriin liittyviä juttuja. Vapaana olevat koirat ovat purreet toisia koiria tai ihmisiä, Hietala jatkaa.

Tällainen tapaus sattui esimerkiksi lokakuussa Pihlajamäessä.

Poliisille tulleen ilmoituksen mukaan musta iso, vapaana liikkunut koira oli yllättäen lähtenyt juoksemaan vastaantulevaa ihmistä päin ja purrut tätä jalkaan. Poliisi kirjoitti omistajalle sakon eläimen vartioimatta jättämisestä.

Omistaja selviää tavallisesti vastaavanlaisissa tilanteissa sakolla. Mikäli koira on päässyt puremaan kunnolla, asiaa puidaan usein oikeudessa.

Viime keväänä Hernesaaressa tapahtunut koirahyökkäys sai paljon julkisuutta. Vapaana kulkenut koira kävi pikkukoiran kimppuun ja tappoi sen.

Pyrimme selvittämään kuka tuo, mistä tuo, kuka ostaa ja mistä ostaa."

Koirakuriin liittyvien juttujen lisäksi ilmoituksia tulee myös eläinten kaltoin kohtelusta ja erityisesti epäillyistä pentutehtaista, joihin tavallisesti liittyy muuta rikollisuutta, kuten talousrikollisuutta.

– Meille tulee paljon vinkkejä myös epäilyistä laittomista koiranpennuista. Näissä asioissa pyrimme saamaan tietoa muustakin rikollisuudesta. Yksi juttu voi viedä hyvinkin paljon työaikaa.

Pentutehtaiden osalta monen tapauksen juuret lonkeroituvat Viroon tai Viron kautta muihin maihin.

Autojen peräkonttien sijaan koiria kaupataan enemmän yksityisasunnoista. Tutkinnallisista syistä Hietala ei halua kertoa, minkälaisia keinoja poliisi tutkinnassaan käyttää.

– En tarkasti halua kertoa toimintavoistamme, mutta tietenkin pyrimme selvittämään kuka tuo, mistä tuo, kuka ostaa ja mistä ostaa, Hietala tiivistää.

Poliisin eläinrikoksia tutkivaan ryhmään kuuluu seitsemän jäsentä, joista kaksi on valjastettu tutkimaan ainoastaan epäiltyjä pentutehtaita. Valtaosa ryhmään tulleista ilmoituksista liittyy koiriin, toiseksi eniten kissoihin.

Poliisi paljasti viime vuoden lopussa Östersundomissa pitkään toiminnassa olleen pentutehtaan. Nainen pyöritti koirabisnestä vuokraamastaan omakotitalosta.

Poliisi tekee tiivistä yhteistyötä valvontaeläinlääkäreiden ja eläinsuojelujärjestöjen kanssa. Suomen eläinsuojeluyhdistyksen (SEY) toiminnanjohtajan Kati Pullin mukaan pentutehtailu-ilmoitusten lisäksi erityisesti koiriin, mutta myös muihin eläimiin liittyvät pahoinpitelytapaukset ovat lisääntyneet merkittävästi.

– Koiraa pahoinpidellään esimerkiksi kadulla tai naapurit ilmoittavat asiasta.

Tapausten määristä ei ole tarkkoja tilastoja, mutta tiedot perustuvat eläinsuojeluneuvojilta saatuihin kokemuksiin. Myöskään syytä ilmiöön ei tiedetä. Yksi syy voi olla se, että lemmikkieläinten määrä on kasvanut.

– Myös luonnonvaraisiin eläimiin on kohdistunut aiempaa enemmän pahoinpitelyitä. Eläimiä on löytynyt koulujen lähettyviltä, Pulli sanoo.

Lokakuussa perustettu ryhmä

Helsingin poliisiin perustettiin lokakuun alussa Suomen ensimmäinen eläimiin liittyvien rikosten tutkintaryhmän. Ryhmä tutkii Helsingissä tapahtuneita, eläimiin liittyviä rikoksia.

Ryhmä tekee yhteistyötä valvontaeläinlääkäreiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Helsingin poliisin tietoon tulleiden eläinsuojelurikosten määrä on viidessä vuodessa kasvanut.

Vuonna 2013 tapausten määrä oli 39. Viime vuonna niitä oli 49. Elokuun puoliväliin mennessä tänä vuonna rikosepäilyjä oli jo 50.

Ilmoituksen eläimen kaltoin kohtelusta voi tehdä osoitteessa elainsuojelurikokset.helsinki@poliisi.fi. Kiireellisissä tapauksissa soitto hätänumeroon 112.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helsingin poliisi laittaa nyt koirahyökkäykset kuriin – Suomi saa eläinrikosten tutkintaryhmän27.9.2018 09.27
Näin ministeri tarttui pentutehtailuun – koiraväeltä tuli välittömästi kiitosta23.4.2018 17.37
Omistajan kauhunhetki: Iso kettu jahtasi pientä Vickan-koiraa Helsingissä – ”Ihmisiin tottunut kettu voi olla peloton”6.11.2018 06.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu