Puheenaihe

Heka: Vartijan palkkaaminen taloyhtiöön erityistapaus – "Hoidamme asian niin, että saamme ongelman kokonaan pois päiväjärjestyksestä"

ASUMISRAUHA  Haagalainen taloyhtiö sai vartijan turvakseen. Käytäntö on täysin poikkeuksellinen.

Sanna Jompero

Vartijan palkkaaminen asukkaiden turvaksi Helsingin kaupungin asuntojen (Heka) kohteissa on äärimmäisen harvinaista.

Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö kertoo, että se on suorastaan ennenkuulumatonta.

– Koskaan aikaisemmin ei tietääkseni vartijaa ole palkattu tällaiseen tarkoitukseen.

Heka joutui palkkaamaan haagalaiseen taloyhtiöön vartijan, sillä häädön asunnostaan saanut mies oli jo pitkään käyttäytynyt aggressiivisesti ainakin yhtä talon naisasukasta kohtaan ja aiheuttanut taloyhtiössä muutenkin harmia. 

Mies muun muassa seisoi lähes päivittäin naisen ikkunan alla, seuraili tätä ja kävi naiseen myös käsiksi. Nainen joutui soittamaan vartijan paikalle jopa kauppareissuja varten. Mies epäili, että nainen oli ollut myötävaikuttamassa saamaansa häätöön.

Nainen haki lähestymiskieltoa. Helsingin hovioikeus ei tällä viikolla myöntänyt miehen valitukselle jatkokäsittelylupaa, joten käräjäoikeuden päätös laajennetusta lähestymiskiellosta jää pysyväksi.

Heka Lännen toimitusjohtajan Pekka Ljungbergin mukaan tilanne Haagassa on saatu rauhoitettua, vaikkakin vartija on edelleen paikalla.

– Pahimmat ajat ovat onneksi jo takana päin. Olemme siirtymässä niin sanottuun normaaliin asumiseen.

Alueyhtiö päätti palkata vartijan, koska tilanne ei muuten näyttänyt rauhoittuvan. Käytännössä vartija seurailee talon pihapiiriä toistaiseksi jatkuvasti.

– Meillä on lähtökohtana, että asumisviihtyvyys säilyy kaikilla, myös niillä, jotka eivät ole osallisia näihin asioihin.

Vartijasta ei Ljungbergin mukaan aiheudu asukkaille ylimääräisiä maksuja tai vuokrankorotuksia. Tapaus on ainutlaatuinen.

– Tämä on hyvin poikkeuksellinen tapaus. En ole koko lähes 20 vuoden isännöitsijäurani aikana nähnyt, että näin monen oikeusasteen kautta katsotaan tilannetta.

Ljungberg lupaa, että tilanne tulee lopullisesti rauhoittumaan vielä tämän vuoden aikana.

– Hoidamme asian nyt niin, että ongelma ei siirry, vaan saamme sen lopullisesti pois päiväjärjestyksestä.

Häätöjen määrä Hekan asunnoissa on viimeiset viisi vuotta ollut laskussa.

Viime vuonna häätöjä oli 92.

– Suurin osa johtui vuokraveloista. Asumishäiriöistä johtuvat häädöt ovat harvinaisia, sanoo asiakkuusjohtaja Mirka Saarholma.

Vuonna 2016 häätöjä oli 102 ja vuonna 2015 niitä oli yhteensä 113. Vuonna 2014 häätöjen määrä oli 130.

Häätöperustetta haetaan kirjallisena käräjäoikeudelta. Häädön tyypillisimpiä syitä ovat maksamattomat vuokrat tai asumiseen liittyvät häiriöt.

Hekalla on 48 000 asuntoa. Viime vuonna tehtiin 5 456 vuokrasopimusta. Keskimääräinen asumisaika Hekalla on noin kymmenen vuotta.

Korjaus 13.12. kello 15.43: Heka Lännen toimitusjohtajan nimi on Ljungberg, ei Ljundberg. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Iso vuokranantaja joutui hankkimaan taloyhtiöön vartijan Helsingissä – mies pahoinpiteli, uhkaili ja huoritteli 4.12.2018 06.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu