Puheenaihe

Hakaristin heiluttelusta halutaan rikos

Poliisi poisti hakaristiliput itsenäisyyspäivän mielenosoitusmarssilaisilta. Kuvakaappaus MTV Uutisten videosta.

MTV Uutiset

Kansanedustaja Joona Räsänen (sd.) on jättänyt hallitukselle toimenpidealoitteen, jossa vaaditaan hakaristin ja muiden kansallissosialististen symbolien esittämistä asetettavaksi laissa rangaistaviksi teoiksi.

Tänäkin vuonna itsenäisyyspäivän viettoa varjostivat Helsingin kaduilla kansallissosialistiset mielenilmaukset, joissa nähtiin hakaristilippuja.

Helsingin poliisi oli ottanut itsenäisyyspäivän iltaan kello 21 mennessä kiinni yhteensä kuusi henkilöä rikoksilta ja häiriöltä suojaamiseksi. Kiinniotoista neljä liittyi kolmeen mielenosoittajien kantamaan hakaristilippuun. Liput otettiin pois Kohti vapautta -kulkueen lähdettyä liikkeelle Kaisaniemestä.

Poliisi käski ensin mielenosoittajia laskemaan liput, mutta joutui lopulta turvautumaan voimakeinoihin.

– Liput otettiin pois yleisen järjestyksen ja turvallisuuden takaamiseksi. Lisäksi aloitimme esitutkinnan epäillystä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, kertoo yleisjohtaja, ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisista.

Lisäksi kaksi henkilöä otettiin illan aikana kiinni, kun he yrittivät häiritä 612-kulkuetta.

– Monessa Euroopan maassa, kuten Saksassa, hakaristin ja muiden kansallissosialististen symbolien esittäminen on säädetty lailla rangaistavaksi teoksi. Suomessa näin ei kuitenkaan ole, eikä esimerkiksi itsenäisyyspäivänä natsilippuja kantaneita mielenosoittajia voida asettaa vastuuseen kansallissosialististen tunnusten esittämisestä, Räsänen perustelee.

Eduskunta voisi vielä tällä vaalikaudella tehdä tarpeelliset muutokset lainsäädäntöön. Meidän on annettava vahva viesti siitä, että kansallissosialististen symbolien esittäminen ei ole hyväksyttävää ja toiminnasta rankaistaan kovalla kädellä.

– Sotiemme veteraanit, omakaan isoisäni, eivät taistelleet Suomen vapauden ja itsenäisyyden puolesta siksi, että hakaristiliput voisivat liehua tänä päivänä itsenäisessä Suomessa. On perusteltua, että Suomessakin ryhdyttäisiin toimenpiteisiin, joilla hakaristin ja muiden kansallissosialististen symbolien esittäminen asetettaisiin rikoslaissa rangaistavaksi teoksi, Räsänen päättää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Poliisi takavarikoi kolme hakaristilippua – Video: neljä marssijaa otettiin kiinni Hakaniemessä6.12.2018 17.18
Rähäkät jatkuivat itsenäisyyspäivän yönä – Poliisi rankaisi 14:ää niskoittelijaa Helsingissä7.12.2018 08.52
Uusnatseja ja Odinin sotureita odottaa yllätys Kalliossa – asukkailta iso yhteinen tervehdys5.12.2018 20.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu