Puheenaihe

Vantaan malli ruoka-avusta leviää, tämä on menestyksen salaisuus – Helsinkikin haluaa eroon leipäjonoista

Koivukylässä sijaitseva hävikkiruokaterminaali on keskeinen osa Yhteinen pöytä -mallia. Vapaaehtoistyöntekijät Reino Söderholm ja Veijo Mäntylä purkavat tavaroita terminaalin varastossa.

Paivi Tuovinen

Vantaalla masinoitu ruoka-avun kehittämismalli Yhteinen pöytä on ollut niin tuloksellinen, että sitä halutaan levittää muuallekin Suomeen.

Sitra ja Yhteinen pöytä käynnistivät viime joulukuussa asian tiimoilta puolitoistavuotisen Hukaton Vantaa -projektin, joka on edennyt nyt toimintakäsikirjan ja vaikuttavuusarvioinnin julkistamiseen.

Vantaan ruoka-aputoiminnan kehittäminen on mallinnettu, jotta sen käytäntöjä voidaan soveltaa muuallakin.

– Tarkoitus on, että eri alueiden ruoka-avun toimijat luovat omat sovelluksensa Yhteisestä pöydästä, tähdentää projektipäällikkö Hanna Kuisma.

Vantaan mallin menestyksen salaisuus piilee Kuisman mukaan yhdessä tekemisessä: aiemmin erillään toimineet hävikkiruuan lahjoittajat ja ruoka-avun jakajat on koottu yhteen verkostoon.

Kaupat, tukut ja tehtaat kuljettavat lahjoittamansa ruuat keskitetysti Koivukylän hävikkiterminaaliin, josta ruokien matka jatkuu jakelupisteisiin ympäri Vantaata.

Yhteisen pöydän valttina pidetään sen monipuolisuutta kestävän kehityksen ja kiertotalouden kannalta. Kyse ei ole vain leipäjonoista tai yhteisölounaista, vaan paljon muustakin.

Vaikuttavuusarvioinnin mukaan malli on lisännyt jaettavan ilmaisen ruokahävikin määrää ja pienentänyt samalla biojätekuormaa ja hiilijalanjälkeä. Yhteinen pöytä kuljettaa viikossa keskimäärin 20 000 kiloa hävikkiruokaa hyötykäyttöön. Tästä hyötyvät noin 5 000 vähävaraista vantaalaista viikoittain.

Keskitetyt kuljetukset ruoka-aputoimijoille ovat laskeneet ruuan kuluja ja nopeuttaneet toimituksia. Kuljetukset ovat maksuttomia. Ruoka-avun jakelijat ovat saaneet yhteisötyöstä vertaistukea. Toiminta on myös vahvistanut yhteisöllisyyttä, luonut tapahtumia ja parantanut avunsaajien hyvinvointia. Samoja vaikutuksia toivotaan syntyvän muuallakin.

Projektiin osallistuu kymmenen paikkakuntaa, muun muassa Espoo ja Helsinki. Niille kerrotaan Yhteisen pöydän kokemuksista ja siitä, miten ruoka-avun verkostoja kannattaa koota. Vantaalla ensiaskel oli kaupungin ja seurakuntien yhteistyö.

– Haasteena on, miten arjen toimijoiden yhteistyö saadaan eri paikkakunnilla pelaamaan. Kaupunki ja tukityöllistäminen on hyvä saada mukaan toimintaan, entistä enemmän, sillä ruoka-aputyö on rankkaa vapaaehtoisille. Vantaallakin sosiaalitoimella voisi olla tässä vahvempi rooli, Kuisma sanoo.

Pyrkimyksenä on, että alueilla ruoka-avun toimijoiden kilpailu vähenee, hävikkiä hyödynnetään yhä enemmän ja pitkäaikaistyöttömät työllistetään hävikkityöhön. Tavoitteena on myös kehittää toimintaa yhteisölliseksi, osallistavaksi ja inhimillisemmäksi.

– Päämääränä on, ettei kenenkään enää tarvitse jonottaa ruokaa ulkona.

Yhteinen pöytä kiteytettynä

Vantaan kaupunki ja seurakuntayhtymä hallinnoivat ja rahoittavat ruoka-avun kehittämisen mallia, Yhteistä pöytää. Mallia on työstetty vuodesta 2013 yhdessä ruoka-avun verkoston kanssa.

Toimintamalli yhdistää yhteisöllisen ja omaehtoista toimijuutta tukevan ruoka-aputoiminnan hävikkiruuan keskitettyyn jakeluun.

Vantaan verkostoon kuuluu nyt noin 35 ruokahävikin lahjoittajaa, kuten kauppoja, elintarviketehtaita ja tukkuja, ja 65 ruoka-apua monipuolisesti jakavaa tahoa. Näitä ovat mm. yhdistykset, asukastilat ja seurakunnat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Leipäjonot halutaan vaihtaa hävikkiravintoloihin, kustannukset ensimmäisenä vuonna yli 780 000 euroa – "Keksitään pyörää uudelleen kalliimmalla"28.8.2018 06.40
Köyhyys piinaa eläkeläisiä – Lämpimien vaatteiden ja vilttien keräys käynnissä: "Kaikilla ei kotonakaan ole tarpeeksi lämmin"12.12.2018 19.50
Aktiivimalli puskee leipäjonoihinkin – "Suunta on yhteisöissä tapahtuviin ruokailuihin"14.3.2018 07.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu