Paikalliset

Palkittu elokuvaohjaaja lyttää kauppakeskukset

Palménin veljekset pyörittävät Nikinmäen lähikauppaa. Kuusi vuosikymmentä toiminut kauppa sinnittelee jättimarkettien varjossa. Tässä on pysäytetty kuva Hypermarket Nation -dokumentista.

Paula Korva

Paula Korva saavutti hiljattain menestystä lyhytelokuvallaan Hypermarket Nation, joka kertoo Vantaan Nikinmäen lähikaupasta. Helsinkiläisohjaajan dokumentti voitti kotimaisten alle 30-minuuttisten elokuvien sarjan Tampereen elokuvajuhlilla.

Dokumentti tuo esille, miten monet ovat hylänneet lähikauppansa kaukana olevien halvempien hypermarkettien takia.

Nikinmäen lähikaupankin tulevaisuus on vaakalaudalla, sillä jättikaupat uhkaavat viedä sen asiakkaat. Lisäksi sitä pyörittävät Palménin veljekset jäävät muutaman vuoden päästä eläkkeelle, eikä jatkaja ole tiedossa.

Elokuvan sanoma on, että ihmisten tulisi suosia lähikauppojaan. Korvan mielestä ne luovat asuinalueille yhteisöllisyyttä ja säästävät ympäristöä.

– Jos asuinalue on vain nukkumalähiö, jossa ei ole kauppoja tai muita palveluja, kadut kuolevat.

Korvan mielestä amerikkalaistyylisiä hypermarketteja pitää vastustaa, koska ne lisäävät yksityisautoilua, vähentävät ihmisten hyötyliikuntaa ja näivettävät kaupunkikeskuksia. Hänestä kauppojen tulisi sijoittua kaupunkien keskustaan julkisiin tiloihin, katujen ja torien äärelle, eikä etäisiin persoonattomiin halleihin.

Korva lyttää isot kauppapaikat, etenkin Jumbon.

– Yritäpä tulla sinne julkisilla. Paikka halveksii autottomia ja vanhuksia. Sinne ei ole edes kunnon tienviittoja. Ja ympärillä on pelottavaa teollisuusaluetta.

Korva oudoksuu, miten S-ryhmä ja K-kaupat ovat voineet pystyttää markettejaan ilman, että ihmisiltä olisi tiedusteltu, millaisissa kaupoissa he tahtoisivat asioida.

– Tutkimusten mukaan kuluttajat arvostavat, että kodin lähellä on pieni kauppa, Korva alleviivaa.

Hänestä hypermarkettien rakentamista tulisi rajoittaa tiukentamalla lakeja. Esimerkiksi Tanskassa niitä ei saa rakentaa taajamien ulkopuolelle.

Ohjaajan mukaan moni on tuntenut piston sydämessään hänen dokumenttinsa takia.

– En ole kuullut, että joku olisi lopettanut hypermarketissa käymisen, mutta moni on alkanut suosia aiempaa enemmän lähikauppaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu