Puheenaihe

Päiväkotimatka Vuosaaresta Laajasaloon herättänyt kiukkua somessa – Kaupunki: "Keskimääräinen matka-aika on 11 minuuttia"

Kuvituskuva.

Johanna Halava / kuvituskuva

Kuluneen vuoden aikana Helsinkiin on saatu 1 600 uutta päiväkotipaikkaa, joista 1 100 paikkaa on kaupungin päiväkoteissa ja 500 paikkaa yksityisissä. Ensi vuonna suunnitelmissa on lisätä 1400 paikkaa kaupungin päiväkoteihin.

Vuosaaren keskusteluryhmässä Facebookissa on viime viikkoina käyty keskustelua päivähoitopaikkapulasta. Ryhmässä on kerrottu, että vuosaarelaisperheille on tarjottu paikkaa jopa Laajasalosta. Ainoaksi vaihtoehdoksi on tällöin jäänyt Laajasaloon matkustaminen ja paikan jonottaminen oman alueen päiväkotiin, tai hakeutuminen yksityiselle.

Kaupunki tiedottaa nyt, että tänä syksynä tehdyn selvityksen mukaan julkisella liikenteellä matka-aika kodista päiväkotiin Helsingissä on keskimäärin vajaat 11 minuuttia.

– 90 prosentilla lapsista matka-aika on korkeintaan 20 minuuttia, korostaa Helsingin varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas.

Vuodenvaihteessa 2018–2019 osalle varhaiskasvatuksen hakijoista ei ole pystytty tarjoamaan varhaiskasvatuspaikkaa kodin läheltä, vaikka paikkoja on tullutkin runsaasti lisää.

– Tämä on tietysti valitettavaa niiden perheiden kannalta, jotka ovat saaneet varhaiskasvatuspaikan lapselleen kauempaa, pahoittelee Järvenkallas.

Vuonna 2019 suunnitelmissa on ainakin 1400 uutta päiväkotipaikkaa muun muassa Jätkäsaareen, Lauttasaareen, Myllypuroon, Haagaan, Vallilaan, Kalasatamaan, Tapulikaupunkiin, Itäkeskukseen ja Mellunkylään.

Lisäksi useita yksityisiä päiväkoteja on aloittamassa toimintansa vuonna 2019. Osa tiloista saadaan käyttöön jo kevään aikana, mutta suurin osa paikoista on valmistumassa syksyllä.

Vaikka väestökasvu Helsingissä vuodelle 2019 on ainoastaan 336 varhaiskasvatusikäistä lasta, hoitopaikkoja tarvitaan enemmän.

Hoitopaikkojen tarvetta lisää tänä syksynä aloitettu 5-vuotiaiden maksuton varhaiskasvatus ja todennäköisesti myös yli 2-vuotiaiden Helsinki-lisän poistaminen ensi keväänä.

Valtuusto hyväksyi marraskuussa vuoden 2019 talousarvion, johon on kirjattu kotihoidon tuen Helsinki-lisän poistaminen yli 2-vuotiailta. Kasvatus- ja koulutuslautakunta käsittelee Helsinki-lisän poistoa kokouksessaan tiistaina.

Kaiken kaikkiaan Helsingissä tavoitteena on varhaiskasvatuksen osallistumisasteen nostaminen.

– Kehitämme parhaillaan työtapoja ja välineitä palvelutilojen tarpeen aiempaa parempaan ennakointiin sekä tilanhankintaprosessien nopeuttamiseen. Seuraamme varhaiskasvatuksen käyttömäärää ja teemme kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla tiivistä yhteistyötä kaupunkiympäristön toimialan kanssa, jotta päiväkotipaikkamäärä saadaan alueellisesti tarvetta vastaavaksi, toimialajohtaja Liisa Pohjolainen sanoo tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kotihoidon kuntalisä pois 2-vuotiailta – Helsinki haluaa lisätä lasten osallistumista varhaiskasvatukseen14.12.2018 18.20
Päiväkodeissa ei pian enää työskentele lastentarhanopettajia – tällä nimikkeellä tehtävä jatkossa tunnetaan17.12.2018 10.14
Uusi malli takaisi Helsingissä pääsyn oman alueen päiväkotiin – kaupunki käynnistää selvityksen15.8.2018 18.45
Helsingin suunnittelema 335 lapsen jättipäiväkoti herättää huolta – tiloihin kaavaillaan myös vuorohoitoa9.4.2018 14.35
Yksityiseen päivähoitoon ei tulekaan palveluseteliä – "Nykyjärjestelmä kömpelö ja epätasa-arvoinen"29.8.2018 11.05
Idea lähipäiväkodista kiinnostaa päättäjiä Helsingissä14.3.2018 20.10
Näin Helsinki kasvaa: Pelkästään tänä vuonna 1 200 uutta päivähoitopaikkaa28.8.2018 10.40
Professori: Kaikki päivähoito ei ole varhaiskasvatusta – ”Pienillä aivoilla joudutaan liian suureen ryhmään”9.12.2016 11.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu