Makumaailma

Helsinkiläinen klassikkoravintola suljettiin – erikoinen lisäpöytäkirja takaa, että "ainakaan etnistä ravintolaa ei tilalle tule"

RAVINTOLAT Ravintola N:o 11:n taustalla on erikoinen lisäpöytäkirja. 72-vuotias klassikkopaikka on saamassa uuden elämän.

Ravintola N:o 11:n sisustus on vintagea. Se on osaltaan takaamassa, ettei paikan muodonmuutos voi olla radikaali. Kuva on viime perjantailta.

Tuuli Vähämäki

Vuodesta 1946 Helsingin Meilahdessa toiminut Ravintola n:o 11 sulkeutui viime lauantaina. Moni muistaa paikan myös ”Kuusihokkina” ja ”Risuhokkina”. Ensimmäinen nimi tuli osoitteesta ja toinen pula-ajan rikkinäisistä paperinarutuoleista.

Ravintolan ovi meni kiinni samana päivänä, kun tilan vuokrasopimus päättyi. Asiakkaat ja henkilökunta jäivät ymmälleen. Ravintoloitsija Panu Kurkela jätti Helsingin Uutisille viestin, että hän ei halua kommentoida N:o 11:n toiminnan ja vuokrasopimuksen päättymiseen liittyviä asioita.

Ravintolatoiminta ei ole silti loppumassa. Uusi yrittäjä on tilat omistava Pavrest Oy, jonka mukaan ovet pysyvät suljettuina ainakin ensi helmikuuhun. Ravintolan nimi – kuten monetkin muut asiat – ovat vielä auki.

– Pyrkimys on jatkaa ravintolatoimintaa. Myös sisustus pidetään entisellään. Mitään etnistä ravintolaa tähän ei tule, sanoo Pavrestin Leo-Jukka Salonen HU:lle.

Entuudestaan Pavrestillä on Haukilahden Paviljonki Espoossa.

Ravintolan n:o 11 perusti ja koko kerrostalon rakennutti aikanaan Helsingin Osuuskauppa. Sillä oli tapana antaa kapakoilleen ja ruokaloilleen proosallisesti vain numerot – esimerkiksi Tullinpuomin Viisi Penniä oli alunperin n:o 12.

N:o 11:kaan ei ollut kuitenkaan pitkiin aikoihin 11, koska osuuskauppa otti viralliseen käyttöön paikan lempinimistä lempeimmän: Kuusihokki.

HOK-Elanto luopui ravintolanpidosta Kuusitien ja Pihlajatien kulmauksessa 2005. Silloin ravintoloitsija Kurkela palautti alkuperäisen nimen.

Huoneisto-osakkeet jäivät kaupassa vielä HOK-Elannolle ja se myi ne vasta 2011. Ostajaksi ei tullut kuitenkaan Kurkela vaan Leo-Jukka ja Eija Salosen yhtiö Pavrest Oy.

Kaupan erikoisuus oli se, että HOK-Elanto jätti osan omistamaansa irtainta ravintolaan säilytettäväksi. Ehtona oli, ettei sisustusta saa merkittävästi muuttaa.

Paljon huhuttua virallista suojelua ravintolalla ei siis ole, vaan tällainen lisäpöytäkirja.

Irtaimistolla onkin arvoa ja se saa vintagen ystävät suorastaan kylmille väreille: ravintolasta löytyy esimerkiksi muotoilija Paavo Tynellin valaisimia.

Kun ravintolaa ja koko taloa rakennettiin sodan jälkeen, maassa oli huutava puute kaikesta rakennusmateriaalista.

N:o 11 nikkaroitiin etupäässä niistä tarvikkeista, joita jäi yli keskustan hotelli Vaakunan työmaalta, kuten parketti ja visakoivuiset seinäpaneelit. Vaakunan avaaminen viivästyi sodan takia 13 vuotta vuoteen 1952.

Ravintolan ruokalistallakin on huokunut gastronominen vintage-henki. Viimeisellä lounaalla perjantaina tarjottiin härkästroganoffia, paistetut ahvenfileet ja perunamuusia sekä grillipihvi ja ranskanperunat. Kevyenä vaihtoehtona oli fetasalaattia.

Ravintolan pysyviä klassikkoja ovat olleet myös metsästäjänleipä, oopperaleipä, tartarpihvi, paistetut muikut, paistettu maksa, vorschmack, köyhät ritarit ja suklaakakku N:o 11.

Helsingin Uutisten ravintolaäänestyksessä N:o 11 keräsi kehuja.

– Ihana vanhanajan tunnelma, ravintolassa vanha hieno nariseva lattia. Kuin olisi astunut monta vuotta taaksepäin, kun astuu sisään ravintolaan. Tämä on mielestäni nähtävyys. Sen lisäksi täällä erinomainen palvelu ja hyvää ruokaa, kuvaili HU:n lukija, joka osallistui vuonna 2016 äänestykseen, jossa etsittiin Helsingin todellisia klassikkoravintoloita.

Ravintolan sulkeutumisesta kertoi aiemmin myös Helsingin Sanomat.

Teksti: Sakari Nupponen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tässä on Helsingin vanhojen klassikkoravintoloiden top 201.7.2016 18.30
"Paikka, mikä jauhopuntin pitää kokea" – näin lukijat kehuvat Helsingin klassikkoravintoloita16.5.2018 08.45
S-ketjuun kuuluva klassikkohotelli narahti nolosti – US: Toimittajille tarjottu ”luomu- ja lähiruoka” olikin tilattu tukusta8.11.2018 13.24

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu