Puheenaihe

Helsinki poisti pikkulasten perheiltä 134 euron tuen – nyt vanhemmat pelkäävät tasa-arvon romahdusta

Kuvituskuva. 

Katja Juurikko / arkisto

Helsingin kaupunki on päättänyt poistaa yli kaksivuotiaiden lasten perheiltä kotihoidontuen Helsinki-lisän. Tuen maksaminen päättyy ensi huhtikuun lopussa. Tuen suuruus on ollut 134 euroa kuukaudessa.

Asiaa käsiteltiin tiistaina kasvatus- ja koulutuslautakunnassa, ja sitä vastusti valtuutettu Pia Kopra (ps.). Aiemmin valtuustopuolueet ovat sopineet tuen lakkautuksesta.

Kaupunki ja useat poliitikot perustelevat tuen leikkausta tasa-arvon lisäämisellä. Tuen katsotaan jättävän äitejä kotiin, jolloin heidän asemansa työmarkkinoilla heikkenee.

Vanhemmat taas katsovat, että tuen leikkaus lisää epätasa-arvoa, kun vain hyvätuloisilla on varaa hoitaa lapsia kotonaan.

Poistoa vastustavat lasten vanhemmat ovat kirjelmöineet asiasta ja perustivat hankkeensa tueksi muun muassa Facebook-ryhmän.

Vanhemmat pelkäävät, että jatkossa hyvätuloisissa perheissä valitaan lapselle kotiin tuleva hoitaja tai yksityinen päiväkoti. Koska pienituloisissa perheissä tähän ei ole varaa, valtuuston nuijima päätös lisäisi käytännössä perheiden välistä epätasa-arvoa.

– Tärkeintä kuitenkin on se, että perheiden valinnanvapaus, sen tukeminen ja kunnioittaminen unohtuu nyt Helsingissä kokonaan, kirjelmöineet vanhemmat muistuttavat.

– Hoitomuotoja ei tulisi asettaa vastakkain, sillä perheiden pitäisi saada tukea molempia rarkaisuja varten. Samaan aikaan, kun tukea leikataan, Helsingin kaupunki on varakkaampi kuin koskaan aiemmin.

Leikkauksen jälkeen kotihoidon tukea maksetaan Helsingissä yli 2-vuotiaille lapsille enää Kelan tukien mukaisesti.

Lue tästä, miten Helsinki-lisän poistaminen vaikuttaa ja miten tukia maksetaan

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kotihoidon kuntalisä pois 2-vuotiailta – Helsinki haluaa lisätä lasten osallistumista varhaiskasvatukseen14.12.2018 18.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu