Puheenaihe

Karmea muisto kesästä Espoon saaristosta: Äiti ja kaksi lasta sairastuivat – "Poikani huusi auton takapenkillä kivusta"

PUNKIT Johanna Järvinen ja hänen poikansa sairastuivat borrelioosiin retkeiltyään Espoon saaristossa. Myös nuorempi poika alkoi oireilla.

Perheen kesäretkeily saaristossa sai karun lopun.

Espoolaisperheen kesäinen päiväretki Suvisaaristoon tutulle saarelle on johtanut koko syksyn jatkuneeseen piinaan, eikä loppua näy vieläkään.

Äiti ja kaksi lasta sairastuivat punkinpuremista saatuun borrelioosiin.

− Heinäkuussa, kun tulimme saaresta, meillä oli punkkeja kiinnittyneinä ihoon. Olimme olleet saaressa päiväretkellä. Poistimme ne välittömästi, Johanna Järvinen kertoo.

Puremakohtiin ei tullut iho-oireita, joten perhe ei hakeutunut lääkäriin.

− Yhdeksänvuotias poikani sairastui ensin, sitten minä ja sen jälkeen myös 6-vuotias poikani.

Lapset olivat syksyllä Järvisen mukaan kuolemanväsyneitä kouluaamuina ja koulusta kotiin palattuaan. Marraskuussa koko sakki istui sitten Jorvin ensiavussa.

– Vanhemmalla pojallani turposi polvikin, eikä hän pystynyt enää kävelemään. Jorviin matkatessamme hän huusi kivusta auton takapenkillä suoraa huutoa.

Järvinen kertoo, että aluksi sairaalasta oli hyvin vaikea saada apua.

Vanhinta poikaa tutkittiin röntgenissä ja magneettikuvin. Vasta viikon parin jälkeen otettiin borrelioositesti, jossa tartunta todettiin ja antibioottikuuri aloitettiin.

Kun nuoremmalle pojalle tuli samanlaisia oireita, kuten niska- ja nivelkipuja, ryhdyttiin lääkehoitoon heti varmuuden vuoksi.

Äidin kohdalla piinaa on jatkunut pidempään ja jatkuu yhä. Takana on juuri kolmen viikon sairausloma ja olo oli maanantaina sellainen, ettei työnteosta tullut mitään. Lääkitys jatkuu todennäköisesti useita kuukausia.

Testeissä on äidin ja vanhemman pojan kohdalla todettu borrelioosi, nuorimman lapsen kohdalla tilanne on vielä auki. Lasten antibioottikuurit ovat nyt ohi ja tilanne näyttäisi normaalilta.

Hoitona tautiin käytetään antibiootteja, joiden avulla varsinainen infektio häviää. Se voi kuitenkin tehdä hermostoon pysyviä vaurioita.

Järvinen kertoo, että hän on ollut tietoinen punkkiongelmasta. Viimekin kesänä perheellä oli punkkisumutetta mukana ja he varoivat menemästä saaressa heinikoihin ja puskiin. Aikaa vietettiin kallioilla.

– Itse olen vieraillut kyseisessä saaressa 70-luvulta lähtien ja sen takia olen vain naureskellut punkeille ja niistä hysterisoituville. No, enpä naureskele enää. Istuimme tietämättämme borrelioosipesäkkeessä, Järvinen huokaa.

Järvinen on olettanut tähän saakka, että pahimmat punkkialueet ovat Kotkassa tai Turun saaristossa.

– Kyllä näyttää Espoon saaristo olevan punkkien määrässä ihan samaa luokkaa, hän sanoo nyt.

Oireet ovat Järvisen kokemuksen mukaan erittäin tuskallisia ja sairaus on vaikea hoitaa.

–  Apua on myös vaikea saada. On taisteltava tosissaan ennen kuin löytää asiantuntevan lääkärin, joka haluaa auttaa.

Veneilyä ja saarissa oleskelua Järvisen perhe ei aio lopettaa, vaan mennä saaristoon jatkossakin. Mutta punkkirokotukset, joita annetaan puutiaisaivotulehdusta vastaan, on tarkoitus ottaa ennen kesää.

Borrelioosi ja TBE

Punkit levittävät sekä borrelioosia eli Lymen tautia ja puutiaisaivotulehdusta eli TBE-tautia. Viimeksi mainittu tunnetaan myös Kumlingen taudin nimellä.

Borrelioosin ei ole rokotetta, mutta TBE-tautiin on. Borrelioosia voidaan hoitaa lääkkeillä. TBE-tautiin ei puolestaan ole lääkehoitoa.

Viime vuonna rekisteröitiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 2 318 borrelialöydöstä. Toissa vuonna niitä oli noin 1 900.

Tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin viime vuonna 82 TBE-vasta-ainelöydöstä, mikä on suurin Suomessa havaittu määrä tähän mennessä.

Punkkeja eli puutiaisia tavataan nykyisin jo lähes koko maassa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Eniten punkkeja on rannikolla ja saaristossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tutkija: Tästä tuli kaikkien aikojen punkkivuosi – borrelioosia ennätysmäärä ja ärhäkkänä pidetty taigapunkki leviää hurjaa vauhtia29.11.2018 06.20
Pelätty punkkiennuste kävi toteen: Nälkäiset naaraat nyt liikkeellä sankoin joukoin 3.9.2018 08.46
Onko punkkipelko lähtenyt jo käsistä? – näin pieni on vakavan taudin mahdollisuus oikeasti18.6.2018 10.20
Saadaanko borrelioosiinkin joskus rokote? – "Punkkien kanssa on silti opittava elämään"12.7.2018 06.10
Isosaaressa puutiaisaivokuumeen riski? – Matkailuyrittäjä: "Ei erityistä punkkiongelmaa"9.5.2017 20.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu