Puheenaihe

Pantilliset ostoskassit asiakkaille tuonut helsinkiläiskauppias suunnittelee jo tulevaa: "Ehkä kokonaan muovikassiton kauppa"

KULUTTAMINEN Muutamassa viikossa Herttoniemen K-Supermarketin panttikasseja on otettu käyttöön reilut 300. Yhden kassin on arvioitu kestävän noin 10 vuotta.

– Asia on kyllä erittäin hyvä, toteaa Piia Rossi K-Supermarket Hertan käyttöön ottamista panttikasseista, vaikka ostaakin tällä kertaa muovikassin.

Sanna Jompero

Herttoniemen K-Supermarket Hertassa asioiva Piia Rossi lappaa kassalla ostoksiaan muovipussiin, mutta tuntee huonoa omatuntoa asiasta.

 – Yleensä käytän kestokasseja, mutta nyt piipahdinkin hammaslääkärin jälkeen kaupassa.

Hertassa yllättävän moni asiakas valitsee vielä muovipussin kestokassin sijaan, vaikkakin kulutustottumuksia kysyttäessä moni sanoo yleensä ottavansa kaupparessuille mukaan oman kassin muovipussin sijaan.

K-Supermarket Hertta on tiettävästi Suomen ensimmäinen kauppa, jossa muutama viikko sitten otettiin käyttöön pantilliset ostoskassit.

Kauppias Markus Ranne toivoo, että Hertta olisi tulevaisuus myös Suomen ensimmäinen kokonaan muovikassiton kauppa. Se aika voisi Ranteen mukaan koittaa jo muutaman vuoden kuluttua.

– Olemme ehkä ensimmäinen muovikassiton kauppa koko maailmassa. Meiltä on paljon pyydetty, että eikö Hertta voisi olla kauppa, jossa ei ole muovikasseja myynnissä. Tämä on askel siihen suuntaan.

– Tätä menoa toivon, että olisimme muovikassiton kautta ennen kuin lainsäädäntö sen määrää.

Panttikassin saa käyttöönsä viidellä eurolla. Idea on, että kassit palautuisivat säännöllisin väliajoin takaisin kauppaan, jolloin pantti maksetaan takaisin.

– Siinä mielessä kassihan ei maksa asiakkaalle mitään, koska kyseessä on pantti. Toivomme, että tämä kannustaisi kassien käyttöön Ranne jatkaa.

Kun kauppaan palautuneita kasseja on riittävästi, antaa laatikko, johon kassit on pakattu ilmoituksen niiden valmistajana toimittavalle Lindströmille, joka hakee kassit pestäviksi ja korjattaviksi. Kussakin kassissa on siru, jonka ansiosta niiden pesu- ja palautumisväliä voi seurata.

– Tämä on laskettu niin, että yksi kassi kävisi pesussa kolme kertaa vuoden aikana. Kassi kestää käytössä helposti 10 vuottakin, laskeskelee Ranne ja uskoo, että vuoden kuluttua muovikassien myynti Hertassa olisi jopa puolittunut.

Sirullisten kestokassien valmistaminen on Ranteen mukaan huomattavasti viittä euroa kalliimpaa, joten kauppias toivoo kasseille pitkää ikää.

Ranne arvelee, että monet asiakkaat eivät ole vielä mieltäneet kassien ideaa siitä, että ne palautuisivat kauppaan takaisin, vaan monet ostavat kassin itselleen ja pesevät sitä sitten omaan tahtiin. Väärin sekään ei ole.

Kaupassa asioiva Kari Mäkelä sai panttikassin kaupasta joulun alla joulukinkun yhteydessä, mutta pakkaa tällä kertaa ostoksensa muovikassiin.

– Muovipussi on kyllä siinä mielessä kätevä, kun sillä voi viedä samalla roskat. Kestokassi on kyllä tosi hyvä, kestävä, toimiva ja iso.

Tietoisuus muovijätteen vähennystarpeesta on jo hyvin tiedostettu.

– Tämä on kyllä mieletön idea. Säästää luontoa. Ottaisin ilman muuta, jos ei olisi omaa, sanoo kangaskassinsa kanssa ruokaostoksille tullut Päivi Kiuru.

Miljoona muovipussia vuodessa vähemmän

K-Supermarket Hertta otti muutama viikko sitten käyttöön pantilliset ostoskassit.

Kankaisen kassin saa kassalta viidellä eurolla.

Raha palautetaan, kun kassi palautuu takaisin kauppaan.

Ostoskasseja on tulossa kauppaan yhteensä 10 000 ja ne otetaan käyttöön vaiheittain.

Laskelmien mukaan jos 10 000 kassia olisi vuoden aikana käytössä kahdesti viikossa, muovikasseja voitaisiin säästää yli miljoona vuodessa.

Tällä hetkellä reilu 300 asiakasta on ottanut kassin käyttöönsä.

Kassit on valmistettu kulutusta kestävästä kankaasta.

Panttikassit pestään ja niiden kunto tarkistetaan aina sen jälkeen, kun ne palautuvat kauppaan.

Kassit toimittaa ja huoltaa Lindström Oy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tuleeko Suomeen muovivero? Myös muovijalostamoa ehdotetaan – Suomelle muovitiekarttaa laatinut yhteistyöryhmä luovutti työnsä tulokset ministerille16.10.2018 13.56
Redin K-kauppiasveljekset kertovat yllätysratkaisusta: "Haluamme helpottaa koiranomistajien tilannetta"27.12.2018 11.49
Nyt vietetään muovitonta maaliskuuta, mutta joka kolmas ostaa yhä muovikassin ruokakaupassa – "Hinnan korottamisesta ei ole päätöstä"7.3.2018 20.00
Muovikassien kulutus romahti Suomessa – Jo yli 3 300 myymälää tarjoaa vain kestokasseja9.4.2018 19.10
Helsinkiläinen puukomposiittidesign haastaa kosmetiikan muovipurnukat – "Liikeidea löytyi omasta kylpyhuoneesta"27.5.2017 08.40
Suomea valloittava trendiketju luopui muoviastioista – jatkossa imetään maissista tehtyä pilliä7.11.2018 19.36
Redi on saanut lokaa päälleen, mutta tätä Helsingin uutta kauppakeskusta suorastaan ylistetään – "Käyn vähintään kerran viikossa"22.12.2018 19.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu