Puheenaihe

IS: VR ei saa käyttää uusia 300 miljoonan vetureitaan matkustajajunissa – vaarana odottamattomat hätäjarrukset

Nämä saksalaisvalmisteiset Sr3-sähköveturit ovat toistaiseksi käyttökiellossa Suomen matkustajajunaliikenteessä.

VR

VR Group ei saa käyttää Saksasta ostamiaan Sr3-sähkövetureita matkustajajunien vetämiseen, kertoo Ilta-Sanomat. Syynä on kulunvalvontajärjestelmässä havaitut puutteet.

IS:n mukaan Siemensin valmistamien Vectron-vetureiden automaattinen kulunvalvontajärjestelmä ei ole toiminut Suomessa niin kuin odotettiin. Järjestelmä on IS:n mukaan temppuillut tekemällä odottamattomia hätäjarrutuksia. 

Raideliikenteen turvallisuutta valvova liikenne- ja viestintävirasto Traficom ei siksi ole antanut VR Groupille lupaa käyttää Sr3-vetureita matkustajajunissa.

Sr3-veturit ostettiin Suomeen Suomen rautatiehistorian kalleimmassa, yli 300 miljoonan euron veturikaupassa vuonna 2013.

VR on tilannut Siemensilta 80 Vectron-veturia, ja lisäksi VR:llä on optio 97 lisäveturin hankinnasta.

VR kertoi vuoden 2017 joulukuussa, että ensimmäiset Vectron-veturit otettiin matkustajajunakäyttöön Helsinki-Oulu-välillä

Tuolloin Suomeen oli toimitettu kymmenen ensimmäistä veturia. Kaikki uudet veturit on määrä toimittaa 2026 mennessä. Suomen oloissa huippunopeaa veturia on kuvailtu talvisiin olosuhteisiin sopivaksi työjuhdaksi.

VR myöntää IS:lle, että veturien käyttöönotossa tapahtunut viivästyminen tuli yllätyksensä. VR ei kerro, milloin ongelmat ratkeavat.

– Meillä on sisäisiä aikatauluja, mutta en pysty tältä seisomalta sanoa, milloin ongelmat ratkeavat. Varmaa on se, että ne ratkeavat, VR Groupin liikennejohtaja Petri Auno sanoo IS:lle.

Maanantaina iltapäivällä VR kommentoi asiaa uudemman kerran: se muistutti, että tällä hetkellä kaikki Sr3-sähköveturit ovat tavarajunakäytössä.

– Sr3-sähkövetureita on ollut kaupallisessa liikenteessä Suomen rautateillä kesästä 2017 asti. VR hankki veturit yleisvetureiksi tavara- ja matkustajaliikenteen käyttöön. Toistaiseksi niillä on ajettu vain tavarajunia, VR kertoi tiedotteessaan. 

Tähän mennessä toimitetut 18 Sr3-veturia ovat täydessä käytössä tavaraliikenteessä ja niillä on ajettu yhteensä jo noin kaksi miljoonaa kilometriä. Vetureita toimitetaan kaikkiaan 80 vuoteen 2026 mennessä. 

LISÄYS 7.1.2019 kello 17.35: Juttuun on lisätty kolme viimeistä kappaletta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

VR:n uusi veturi matkustajaliikenteeseen – "Huippunopeus 200 km/h, kestää 40 asteen pakkasen"7.12.2017 13.28

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu