Puheenaihe

Maalämpö houkuttaa – silti kaukolämpöön liityttiin innokkaimmin 40 vuoteen

Noin 90 prosenttia helsinkiläiskodeista lämpiää kaukolämmöllä.

arkisto/Armi Suojanen

Kaukolämpöön liityttiin Helsingissä viime vuonna innokkaimmin sitten 1970-luvun. Uusia liittymiä otettiin käyttöön 80 megawatin verran, mikä vastaa kaksinkertaisesti Mäntsälän kaukolämpöjärjestelmän kokoa.

Näin siitäkin huolimatta, että jotkut taloyhtiöt ovat halunneet luopua kaukolämmöstä. Esimerkiksi herttoniemeläinen taloyhtiö laskeskeli taannoin, että itse tuotettu maalämpö tulee kaukolämpöä halvemmaksi. Yhtiössä uskotaan, että kaukolämmön hinta nousee, kun energiayhtiö Helen joutuu luopumaan hiilestä. Lue juttu täältä.

Kaukolämpöön liittymisen piikki on itsestään selvä seuraus Helsingin rakennusbuumista. Kaukolämpöön kytketään uusien alueiden, kuten Kalasataman, Jätkäsaaren ja Kruunuvuorenrannan asuintaloja.

Helenin mukaan myös uudet isot kauppakeskukset ovat valinneet kaukolämmön lämmitysmuodokseen. Yksi näistä on Pasilaan nouseva Tripla.

Kaukolämpö on ylivoimaisesti suosituin lämmitysmuoto Helsingissä. Yli 90 prosenttia kiinteistöistä on liittynyt kaukolämpöön.

– Kaukolämpöön luotetaan, ja se koetaan toimivaksi ratkaisuksi. Myös tänä vuonna kaukolämmön liittymisteho tulee kasvamaan, Helenin johtaja Marko Riipinen ennustaa.

energian määrä Helenin kaukolämmön tuotannossa kasvaa vuosittain. Viime vuonna sen osuus kasvoi 85 prosenttia. Yhä useampi kiinteistö on valinnut lämmitystavakseen puupelleteillä ja biokaasulla tuotetun uusiutuvan kaukolämmön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kaukolämpö kallistuu roimat 19,5 prosenttia ensi kuussa Helsingissä – näin paljon maksat lisää vuodessa7.9.2018 19.35
Kasvaako kotien kaukolämpölasku? – Hallituksen energiaveroremontille kritiikkiä: "Tuotanto voi kallistua 19 miljoonaa euroa”25.5.2018 20.00
KHO linjasi koko Suomea koskevan ratkaisun: Omakotitaloon saa laittaa maalämmön, vaikka kaava velvoittaisi kaukolämpöön3.5.2017 09.01
Ikealta suursatsaus: Tavoitteena energiaomavaraisuus jo 2 vuoden sisällä23.10.2018 20.20
Linnan kukat tänä vuonna tarkassa syynissä – tulevat puutarhoilta, jotka käyttävät energialähteinä puuhaketta ja järvivettä2.12.2018 15.32

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu