Makumaailma

Nämä ravintolaruoat paljastuivat hurjiksi energiapommeiksi – Pasta-annos yli 2 500 kaloria, kebab-annos lähes 1 500 kaloria

Siinä sitä lepää energiaa lautasella. 

Arkistokuva

Suomalaisiakin ravintola-annoksia tarkastellut tutkimus hämmästyttää. Yhdessä ravintola-annoksessa voi olla jopa keskikokoisen ihmisen päivittäisen energiansaantisuosituksen ylittävä määrä kaloreita.

Tutkimuksessa selvisi, että yksi ravintola-annos tyydyttää usein vähintään 70 ja jopa 120 prosenttia istumatyötä tekevän naisen päivän energiatarpeesta. Niin siitäkin tapauksessa, ettei annoksen kalorimäärään lasketa mukaan juomia.

Kansainvälisessä tutkimuksessa tarkasteltiin yhteensä 223 annosta, jotka oli tilattu 111 ravintolasta. Ravintolat sijaitsivat Brasiliassa, Ghanassa, Intiassa, Kiinassa ja Suomessa. Tuloksia myös vertailtiin yhdysvaltalaisten ravintoloiden annosten energiamääriin. Suomessa mukana olleet ravintolat sijaitsevat Kuopiossa, mutta annokset voisivat olla tarjolla missä päin Suomea tahansa.

Suomalaisannosten kalorimäärät vaihtelivat alle 600 kilokalorista lähes 1 800 kilokaloriin. Tutkituissa annoksissa oli kilokaloreja keskimäärin noin 1100.

Suomalaisannoksista eniten kaloreita sisälsi hampurilaisateria, jossa oli yli 1 600 kaloria. Kaloripommiksi paljastui myös kebab-ateria ranskalaisilla, siinä oli lähes 1 500 kaloria. Porsaanleikkeestä, ranskalaisista ja kanttarellikastikkeesta koostuvassa annoksessa oli siinäkin reilusti energiaa, peräti yli 1 400 kaloria. Kalorihirmuihin kuului myös al capone -pizza, 1428 kaloria.

Vähiten kaloreita suomalaisannoksista oli ravintola-annoksessa, joka koostui sienipastasta, salaatista, pinaatista ja tummasta leivästä. Siinä oli 587 kaloria.

Ravintoloissa syömisellä on oma osuutensa globaalissa lihavuusilmiössä."

Tutkimuksessa havaittiin henkilöstöravintoloiden annosten olevan lähes järjestäen muiden ravintoloiden annoksia kevyempiä. Henkilöstöravintoloiden annoksissa oli 25 prosenttia vähemmän energiaa verrattuna muiden ravintoloiden annoksiin.

Koko tutkimuksen suurin energiapommi oli amerikkalaisen ravintolan pasta-annos sämpylän kera. Siinä oli 2 589 kaloria. Lähes samaan kalorimäärään ylsi kiinalaisravintolan kana-annos.

Peräti 94 prosentissa ruokaravintoloiden ja 72 prosenttia pikaravintoloiden annoksissa oli vähintään 600 kaloria. Tutkijat korostavat tuloksen viittaavan siihen, että ravintoloissa syömisellä on oma osuutensa globaalissa lihavuusilmiössä.

Viidessä maassa tehty tutkimus julkaistiin joulukuussa brittiläisessä lääkärilehdessä BMJ:ssä.

Tutkimuksesta kertoi aiemmin myös Helsingin Sanomat

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Unohda laihdutuskuurit, jos tahdot laihtua – Olli kertoo, miten toimii intuitiivinen syöminen26.10.2018 06.30
Detox-paasto poistaa myrkyt, kookosöljy parantaa Alzheimerin, veriryhmä sanelee ruokavalion – "Pötyä!" tuhahtaa ravitsemusterapeutti5.11.2018 06.30
Arvostettu professori tyrmää "syö vähemmän"-ohjeen – näin teet ruokavaliostasi aidosti terveellisemmän15.8.2018 21.10
Syötkö sinäkin munan päivässä? Tutkimus löysi terveyttä edistävän yhteyden – ”Yksi ristiriitaisimmista ruoka-aineista”3.1.2019 19.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu