Puheenaihe

Jätkäsaaren matalimmat talot tulevat Tallinnan laivojen terminaalin viereen – "Asunnot ovat paraatipaikalla"

Jätkäsaaren Melkinlaiturista tulee olemaan suora näköyhteys satamaan (oik.). Rantaan ja talojen väleihin on tulossa puistoalueita.

Tietoa Oy

Jätkäsaari täydentyy jälleen 2 300 asukkaalla, kun alueen eteläisintä eli Melkinlaiturin aluetta ryhdytään rakentamaan.

Alue on yksi lähinnä Länsisataman uutta terminaalia, Terminaali 2:sta, sijaitsevista alueista ja saanut nimensäkin satamalaiturin mukaan.

– Melkinlaiturista suunnitellaan merikylä-henkistä ja tiivistä asuinaluetta. Alueen ytimen muodostaa kävelykuja, jonka varrelle sijoittuvat lähipalvelut kauppoineen, kahviloineen ja pienliikkeineen, sanoo arkkitehti Kirsi Rantama.

Alueelle on tulossa myös koulu ja päiväkoti.

Kaupunginhallitus käsitteli alueen asemakaavan muutosta kokouksessaan alkuviikolla.

Melkinlaituriin valmistuvien talojen voi sanoa olevan Jätkäsaaren paraatipaikalla. Talot madaltuvat kohti rantaa ja ne ovat pääosin vain 5–7- kerroksista. Rannimmaiset kaupunkipientalot eli townhouset ovat tuuliolosuhteista johtuen ovat 3-kerroksisia.

– Kyllä asunnot ovat Jätkäsaaren paraatipaikalla. Kyseessä on koko alueen merellisimmät tontit, joista on suoraan näkymä ulapalle. Niiden eteen ei tule enää mitään, Rantama toteaa.

Melkinlaiturin talot ovat keskimääräistä matalampia kuin Jätkäsaaressa yleensä. Tämän lisäksi alueen suunnittelussa erikoista on muun muassa se, että koilliskulmaan suunnitellaan korttelia, jossa tutkitaan muuntojoustavaa pysäköintilaitosta, jonka arkkitehtikilpailu päättyy keväällä. Korttelissa pysäköintilaitoksen ja asumiskorttelin yhteistyö on suunniteltu uudella tavalla niin että pysäköintilaitoksessa tulisi olla alueen kaavoittajan mukaan yhteistiloja myös asukkaille.

– Pysäköintilaitos voisi olla muutakin kuin pysäköintilaitos. Kilpailussa toivottiin ehdotuksia, joissa tutkitaan, mihin käyttöön se voisi muuntua, jos sitä ei tarvittaisi enää autojen säilytykseen, Rantama kertoo.

Pysäköintilaitos voisi olla muutakin kuin pysäköintilaitos.

Terminaalin läheisyys on alueella otettu huomioon muun muassa asuntoihin liittyvien ulkotilojen sijoittelulla sekä ikkunoiden äänieristyksissä.

Alueen rakentamisen on tarkoitus alkaa vuonna 2022. Rakentaminen kestää 5–8 vuotta.

Vieressä sijaitsevaan Saukonlaiturin on aikaisemman asemakaavan yhteydessä suunniteltu 50 venepaikkaa talvisäilytyksineen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Jätkäsaaren epäonniset puukerrostalot eivät ehkä olekaan lajinsa viimeisiä: "Sääsuojan tarve katsotaan aina tapauskohtaisesti"22.11.2018 07.15
Rekkarallille suunniteltu uusi reitti hiertää Jätkäsaaressa – "Homma tulee vain räjähtämään koko ajan pahemmin käsiin"21.9.2018 11.15
Jätkäsaaren korttelisauna avautuu – "Ei kilpaile vain Helsingin muiden saunojen, vaan jopa ravintoloiden kanssa"19.8.2018 10.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu