Puheenaihe

Kiirettä piti, mutta lähes 50 ihmistä pelastettiin

Meripelastuksen alus Ruisrockin edustalla Turun Ruissalossa. Arkistokuva.

Ville Mäkilä

Suomen Meripelastusseura tiedotti keskiviikkona seuran ennätyskiireisestä vuodesta. Meripelastusseuran vapaaehtoiset miehistöt pelastivat vesillämme viime vuonna 46 ihmistä todennäköiseltä menehtymiseltä. Pelastus- ja avunantotehtäviä suoritettiin yhteensä 1948. Tehtävien määrä kasvoi lähes viidelläsadalla edellisestä vuodesta.

Seuran mukaan vapaaehtoiset meripelastajat hälytettiin viime vuonna kiireelliseen pelastustehtävään 117 kertaa. Etsintöjä suoritettiin 60 ja ensivaste- ja ensiaputehtäviä 62. Pääosa tehtävistä oli eriasteisista avunantotehtäviä, joista Trossi-jäsenpalvelun piiriin kuului 405. Yhteensä vapaaehtoisilta sai apua 3776 ihmistä ja 1639 alusta. Lisäksi meri- ja järvipelastusyhdistykset panostivat veneilyturvallisuuden parantamiseen hoitaen 450 turvavene-, valistus- ja esittelytehtävää ympäri maata.

Avun tarpeessa vesillä on useimmiten alle 15-metrinen moottorivoimalla kulkeva huvivene. Näin myös viime vuonna. Useimmissa tapauksissa veneilijä joutui pulaan teknisen vian tai aluksen huollon laiminlyönnin vuoksi (918 tapahtumaa). 372 tapauksessa syynä oli merimiestaidollinen virhe, virhearviointi tai suoranainen huolimattomuus.

Meripelastusseuran vilkkaimmat toiminta-alueet olivat Suomenlahti ja Päijänteen ja Kokemäenjoen vesistö, joilla suoritettiin yhteenlaskettuna yli puolet kaikista tehtävistä. Vuoksen alueella tehtäviä kertyi 22 prosenttia ja Saaristomerellä 17 prosenttia kokonaismäärästä. Pohjanlahden ja Pohjois-Suomen alueiden yhteenlaskettu osuus oli 9 prosenttia. Yksittäisistä paikallisyhdistyksistä eniten suoritteita oli Tampereen ja Valkeakosken seudulla toimivalla Pirkanmaalla (134).

Meripelastusseuran yksiköt hoitavat noin kolmanneksen kaikista rannikon ja sisävesien meripelastustehtävistä. Pelastusalusten ympärivuorokautinen päivystys avovesikaudella ylläpidetään kokonaan palkatta tehtävällä vapaaehtoistyöllä. Päivystyskausi 2019 alkaa toukokuun alussa.

Yhä useampi sai apua Trossi-palvelunumerosta.

Meripelastusseuran Trossi-palvelunumero toimi kolmatta vuotta, ja se on vakiinnuttanut asemansa vesilläliikkujien kiireettömien avunpyyntöjen välittäjänä. Noin kolmannes kaikista vapaaehtoisille meripelastajille tulleista avunpyynnöistä tuli Trossi-numeron kautta. Avustuspuheluita tuli yhteensä 1358, ja ne koskivat 644 eri tehtävää. Ylivoimaisesti vilkkain kuukausi oli luonnollisesti heinäkuu, jolloin palveluun tuli 472 puhelua, mikä tarkoittaa noin 15 puhelua päivässä.

Seura muistuttaaa, että Trossi-numero palvelee 1.5.­–31.10. välisenä Vaaratilanteissa vesillä tulee aina soittaa hätänumeroon 112 tai merialueella meripelastuskeskuksen hälytysnumeroon 0294 1000.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Turisti veden varaan Helsingissä – meripelastusjohtaja vetoaa isojen veneiden kuljettajiin5.6.2017 10.40
Mauri-myrsky on eri luokkaa kuin kesän 2017 kauhu Kiira – "Vaarallista voi olla merellä ja maalla"22.9.2018 14.00
Mies vajosi jäihin – Meripelastuskeskus: "Jäät eivät vielä todellakaan kestä kulkemista"23.12.2018 11.39

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu