Puheenaihe

Nolostuttava vaiva rassaa jopa 300 000 suomalaista – lääkäri varoittaa liian tiheistä vessakäynneistä

Arkisto

Suomessa jopa yli 300 000 ihmisen arvioidaan kärsivän tihentyneestä virtsaamistarpeesta ja virtsanpidätysvaivoista. Osalla potilaista vaiva johtaa siihen, että vessassa käydään jopa useita kertoja tunnissa. 

Osa taas alkaa vältellä tilanteita, joissa virtsaamisen tarve yllättää sosiaalisissa tilanteissa.

– Moni yliaktiivisesta rakosta kärsivä sopeutuu vaivaan vähitellen ja jättää pois tilanteet, joissa yliaktiivinen rakko haittaa, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri, terveyskeskuslääkäri Tuula Tikka Astellas Pharman tiedotteessa.

Lääkärin mukaan useimmiten taustalla on kuitenkin huono tapa, eli vessassa käynti varmuuden vuoksi.

Rakkoa voi kouluttaa itse pidentämällä tietoisesti virtsaamisväliä. Myös liikunta ja lihaksiston harjoitus voi auttaa. Tärkeintä on hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen luokse, ennen kuin vaiva alkaa haitata elämää.

Tikka hoitaa vastaanotollaan yliaktiivisesta rakosta kärsiviä potilaita.

– Virtsaamispäiväkirja auttaa vaivan tunnistamisessa. Päiväkirjaan merkitään nautittujen nesteiden määrä, laatu ja kellonaika sekä virtsaamisajat. Jos vessassa joutuu käymään yli kahdeksan kertaa päivässä tai yli kaksi kertaa yössä, saattavat oireet olla merkki yliaktiivisesta rakosta, Tikka sanoo tiedotteessa.

Yliaktiivinen virtsarakko tarkoittaa rakon epänormaalia toimintaa, joka johtaa tihentyneeseen ja voimakkaaseen virtsaamistarpeeseen. Normaalisti vessassa käydään 2–8 kertaa vuorokaudessa, mutta yliaktiivisesta rakosta kärsivä saattaa joutua käymään jopa useasti tunnissa.

Vaiva on yhtä yleinen miehillä ja naisilla, ja se yleistyy iän myötä. Noin 17 prosentilla yli 40-vuotiaista on yliaktiivinen rakko. 

Taustalla voi olla muutoksia rakon hermotuksessa tai lihaksistossa, mikä johtaa rakon kimmoisuuden heikkenemiseen.

Yliaktiivinen rakko voi johtaa erilaisiin sopeutumiskeinoihin.

Eteenpäin suunnitteleva tyhjentää rakon ennen kuin on tarve tai aikatauluttaa elämänsä rakon toiminnan mukaan.

Ympäristöä lukeva bongaa jatkuvasti vessoja ympäriltään tai valitsee teatterista paikan, josta pääsee livahtamaan vessaan kesken näytöksen.

Apuvälineitä käyttävä pitää aina suojia tai vaihtovaatteita mukanaan.

Erikoislääkäri Tuula Tikan mukaan tällaisia sopeutumiskeinoista syntyy ennen pitkää haittaa, kun ne alkavat ottaa vallan elämästä. Arjesta tulee vähemmän spontaania, ja sosiaalisten tilanteiden välttely voi johtaa yksinäisyyteen. Sopeutuminen myös tekee vaivasta näkymättömän yhteiskunnalle ja terveydenhuollolle.

Astellas Pharma on lääketieteen alan markkinointiyhtiö. Se toimii Suomen ohella myös muissa pohjoismaissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu