Puheenaihe

Lastentarhanopettajat raivostuivat Helsingissä: Missä ovat luvatut palkankorotukset? – "Motivaatio tänään töihin aika puhdas nolla"

Tammikuun luvatut palkankorotukset maksetaan lastentarhanopettajien tileille tammikuun lopussa.

Arkisto/Päivi Tuovinen

Sosiaalisessa mediassa on alkuviikolla käyty kiivasta keskustelua lastentarhanopettajille luvatuista palkankorotuksista, kun kävi ilmi, että ne uupuivat tammikuun palkasta. Vakituisilla työntekijöillä palkka maksetaan kuun puolessa välissä ja palkkakuitit ovat jo tulleet. Määräaikaisilla maksupäivä on kuun lopussa.

Varhaiskasvatusalan työntekijöiden julkisilla Facebook-sivuilla keskustelu keräsi alkuviikolla hetkessä lähes parisataa kommenttia. Moni ihmetteli, miksi korotuksia ei ole maksettu. Osa ehdotti jopa lakkoon ryhtymistä.

– Palkkakuitissa ei todella näy minkään näköistä palkankorotusta. Motivaatio tänään lähteä töihin: aika puhdas nolla, sanoo eräs kommentoijista.

– Lakko! julistaa toinen.

Keskustelua asiasta käytiin alkuviikolla myös apulaiskaupunginjohtaja Pia Pakarisen kaikille avoinna olevassa keskusteluryhmässä Facebookissa. Vielä keskiviikkona Pakarinen kertoi kuulleensa asiasta ensimmäistä kertaa ja kertoi ottavansa asiasta selvää.

Kasvatuksen ja koulutuksen henkilöstöpäällikkö Tiina Harju-Kukkula vastaa Helsingin Uutisille, että korotus maksetaan tammikuun viimeisenä päivänä.

– Kysymys ei ole viivästymisestä. Asian valmistelu on edennyt kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen aikataulujen mukaisesti. Olemme pyrkineet saamaan nämä palkankorotukset maksuun mahdollisimman pian.

Jatkossa korotus maksetaan kuukausittain palkan yhteydessä.

Mutta miksi kaupunki ei informoinut työntekijöitään selkeästi maksupäivästä?

– Teimme asiasta tiistaina tiedotteen, joka julkaistiin intrassa. Kun korotusten maksuajankohta varmistui, laitoimme tietoa vielä sähköpostitse suoraan esimiehille, jotta voivat informoida omaa henkilöstöään, Harju-Kukkula vastaa.

Helsinki nosti vuoden alussa lastentarhanopettajien palkkoja.

Varhaiskasvatuksen opettajat, erityisopettajat ja kiertävät varhaiskasvatuksen erityisopettajat saavat 175 euron palkankorotuksen. Varhaiskasvatuksen lastenhoitajien korotus kuukaudessa on 25 euroa ja perhepäivähoitajien 19 euroa. Myös Espoo ja Vantaa nostivat varhaiskasvatuksen puolen opettajien palkkoja.

Helsinki ei ole vielä maksanut viime syksyllä aloittaneille vakituisille varhaiskasvatuksen opettajille lupaamaansa tuhatta euroa. Kannustinraha asetettiin rekrytointien vauhdittamiseksi, sillä varhaiskasvatuksen opettajista on jo pitkään ollut pulaa Helsingissä, kuten naapurikaupungeissakin. Harju-Kukkula kertoo, että raha tulee maksuun, kun kuuden kuukauden pituinen koeaika on alkuvuodesta monilla päättynyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Päiväkodeissa ei pian enää työskentele lastentarhanopettajia – tällä nimikkeellä tehtävä jatkossa tunnetaan17.12.2018 10.14
Jopa 2000 e/v lisää liksaa – Helsinki nosti varhaiskasvatuksen opettajien palkkoja9.1.2019 06.00
Päiväkotimatka Vuosaaresta Laajasaloon herättänyt kiukkua somessa – Kaupunki: "Keskimääräinen matka-aika on 11 minuuttia"17.12.2018 11.39
Palkkakisaa käydään nyt päiväkodeissa – Vantaalla suivaannuttiin: "Erityislastentarhanopettajat on syrjäytetty"25.10.2018 07.10
Palkkakuopassa olevien työntekijöiden palkkoja nostetaan Helsingissä – jopa 175 euron korotus5.10.2018 12.01

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu