Puheenaihe

Omassa asunnossa asuva pariskunta voi hakea 400 euron vastikkeisiin asumistukea 339 euron mukaan – Kelan lakimies antaa esimerkin TE:lle

Viime vuonna Suomessa talous kasvoi kärkivauhtia, mutta uusissa ennusteissa ero muihin Pohjoismaihin kasvaa.

ESM arkisto

Omistusasujat voivat saada asumistukea sekä yhtiövastikkeisiin että omakotiasumisesta syntyviin lainakuluihin.

Vuonna 2017 omistusasunnoissa asuville ihmisille maksettiin asumistukea yhteensä 41 miljoonaa euroa, käy ilmi Kelan tilastoista.

Kelan lakimies Petri Hassel kertoo Talouselämän (TE) haastattelussa, että yleisestä asumistuesta annetun lain mukaan osakeasunnon niin sanottuina hoitomenoina voidaan hyväksyä paitsi hoitovastike myös rahoitusvastike. Se tarkoittaa käytännössä, että Kelan rahoista maksetaan välillisesti myös omistusasujien lainamenoja ja kartutetaan tuen saajan omaisuutta.

Hassel perustelee tätä käytäntöä sillä, että asumistukien voidaan nähdä hyödyttävän välillisesti myös vuokranantajia ja asuntosijoittajia.

– (Näin) tapahtuu omistusasuntojen kohdalla. Toisaalta vuokra-asuntojen kohdalla asumistuella voidaan epäsuorasti kartuttaa vuokranantajan omaisuutta, Hassel sanoo TE:lle.

Kaikkia omistusasujien laina- ja vastikemenoja asumistuki ei toki korvaa, vaan tukien laskennassa käytetään leikkureita.

Esimerkiksi Oulussa asuvan kahden hengen ruokakunnan yläraja Kelan hyväksymille asumismenoille on 579 euroa kuussa. Hassel antaa TE:lle esimerkin, jossa ruokakunta asuu osakeasunnossa ja heillä on 200 euron hoitovastike ja 200 euron rahoitusvastike eikä muita asumiskuluja.

– Enimmäishoitomenoina voidaan ottaa huomioon 30 prosenttia 579 eurosta, eli 174 euroa. Yli menevästä 226 eurosta voidaan huomioida rahoitusmenoina 73 prosenttia, eli 165 euroa, Hassel sanoo.

Yhteensä siis 400 euron vastikkeista huomioidaan asumistuella korvattavaksi asumismenoiksi tällöin 339 euroa. Asumistukena maksetaan lopulta 80 prosenttia siitä määrästä, joka syntyy korvattavien asumismenojen ja niin sanotun perusomavastuun erotuksesta.

Tähän omavastuuseen vaikuttavat muun muassa tukea saavan ruokakunnan tulot. 

Omistusasunnon asumismenoina voidaan hyväksyä myös 73 prosenttia asuntolainan koroista. Kelan lähtökohtana on tässä tuen saajien tasavertaisuus.

– Jos rahoitusvastikkeita ei huomioitaisi lainkaan, voitaisiin kysyä, ovatko rahoitusvastikkeita maksavat huonommassa asemassa kuin asunnon asuntolainalla rahoittavat, Petri Hassel huomauttaa TE:lle.

Omakotitalojen asumismenoiksi Kela hyväksyy omakotitalon hoitomenot ja 73 prosenttia asunnon hankkimiseksi ja perusparantamiseksi otettujen lainojen koroista, kertoo Talouselämä.

Asumistukien kokonaispotissa omistusasujien saamat tuet ovat varsin pienet. Kaiken kaikkiaan asumistukia maksetaan Suomessa reilut 2 miljardia euroa. Summa on kasvanut viime vuosina nopeasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Asumistukien määrä rikkoi 2 miljardin rajan ja ylitti maataloustuen – ja siitäkös keskustelu alkoi7.8.2018 11.23
Asumistukea saavien määrässä liki 40 000 kotitalouden pudotus tänä vuonna – tästä se johtuu28.8.2018 09.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu