Paikalliset

Tuure Kilpeläinen yhdisti levyllään kaihon ja rillumarein

Tuure Kilpeläinen jättää hetkeksi Kaihon karavaani -yhtyeensä keikkaillakseen Lauluyhtye Viiden kanssa. - Karavaanissa kaikki laulaa ja jaetaan miesten kanssa henkilökohtainen biisi. Kun ne vaihtuu naisiksi niin on mielenkiintoista nähdä mitä tulee. Se voi olla koskettavaa.

Warner Music

Rokkia, iskelmää, reggaeta ja jopa lattaria. Tuure Kilpeläinen Kaihon karavaani -yhtyeineen on julkaissut juuri Erämaa-nimisen albumin, jonka musiikki kulkee arvaamattomia polkuja.

– Tämä levy on osiensa summa ja syntynyt aikalailla miettimättä eri lajeja sen tarkemmin, Kilpeläinen kertoo.

– Syynä on ollut tämä yhtye, jossa jokainen on tuonut oman lusikkansa soppaan. Tätä musiikkia on ollut vaikea luokitella. Kun tässä on kaihoa ja tämän päivän rillumareita, niin olen päättänyt kutsua tätä kaihomareiksi.

Välillä on jopa päätetty teksteistä huutoäänestyksellä.”
Erämaa on Kilpeläisen toinen levy Kaihon karavaanin kanssa. Vaikka viime vuonna julkaistu Valon pisaroita -albumi oli menestys ja myi kultaa, oli karavaanin tie silloin vielä hieman sumuinen.

–  Me ei kaikki edes tunnettu toisiamme, kun tehtiin ekaa levyä. Nyt ilmaisu on tiivistynyt ja syventynyt. Aletaan löytää se oma tie.

– Vaikka suurimmalta osin kirjoitan sanoitukset ja sävellän, alkaa laidoilta kuulua kaikenlaista ideaa. Välillä on jopa päätetty teksteistä huutoäänestyksellä. Kyllä tämä on bändilevy.

Pelko pois -kappale on ehtinyt soida jo esimerkiksi Iskelmä-radiossa, mutta muuten Erämaan anti on uutta.

Levyn koskettavimpia kappaleita on Hamahelmisydän, jonka isältä tyttärelle -lauluasetelma ammentaa Kilpeläisen omasta vanhemmuudesta.

– Halusin maalata isomman kuvan vanhenemisesta. Lähetään siitä kun lapsi on pieni ja liikutaan lopussa isoisyyteen. Mietin, että tämä voisi olla sellainen vanhojen kuubalaisten miesten kappale, jota ne voisivat soittaa tyttärensä häissä.

Hamahelmisydän syntyi keikkabussissa kuten moni muukin uutuuslevyn raidoista.

– Olen huomannut, että kun on liikkeessä, niin kappaleita syntyy paremmin. Se lähtee siitä, kun astutaan tuohon meidän Ford Transitiin ja aletaan soittelemaan.

– Kitaristi Rocka Merilahdella on sellaisia soittoja, joista ei voi olla inspiroitumatta. Luottamus on jo niin hyvä, että aika rohkeasti jo kokeilen sellaisiakin ideoita, jotka ovat vasta nupullaan, Kilpeläinen kertoo.

Liikkeessä kappaleet syntyvät paremmin.”

Hamahelmisydämessä kertoja lausuu, että hänen osansa on sietää luopumista ja ikävää. Tämä kiteyttää hyvin Kilpeläisen soundin kokonaisuudessaan.

Onko suomalaisen miehen osa tällainen?

– Kyllä musiikistani mielestäni löytyy toivoa ja valoa. Ei mennä itsesääliin asti. Kaiho vain on kaipuuta johonkin selittämättömään. Oli se sitten kirja, elokuva tai mikä vain niin jokin siinä kaihomielisyydessä minuun vetoaa.

Kuka Tuure?

Syntynyt 1970 Uudessakaupungissa.

Julkaissut viisi sooloalbumia.

Ennen soolouraansa toiminut Luksus-yhtyeessä.

Kultalevy Valon pisaroita -albumista.

Iskelmäalbumi-Emma Valon pisaroita -albumista vuonna 2011.

Tehnyt kappaleita muille artisteille, muun muassa Jonna Tervomaalle, Jipulle, Anna Puulle, Vesa-Matti Loirille ja Kari Tapiolle.

Kaikalla Lauluyhtye Viiden kanssa Painobaarissa (Postikuja 2) kello 20.30

www.painobaari.fi

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu