Puheenaihe

Yli 100 kebabravintolaa jättisyynissä: Karuja tuloksia – "Mahdollinen ruokamyrkytyksen aiheuttaja"

Kuvituskuva

Eveliina Räsänen

Useat helsinkiläiset kebabravintolat ovat tarjonneet huonolaatuista lihaa ja lisukkeita. Kaupungin ympäristöpalvelut otti vuosina 2016–17 yhteensä 123 näytettä, joista 26, eli joka viides oli laadultaan huono. Välttävän arvosanan sai 16 näytettä.

Huonot tulokset johtuivat muun muassa ruokamyrkytyksiä aiheuttavasta Bacillus cereus -bakteereista, jota esiintyi riisissä.

– Keitetty riisi on mahdollinen ruokamyrkytysten aiheuttaja, jos sen säilytyslämpötila on väärä tai jäähdytys tehdään liian hitaasti. Turvallisinta on säilyttää riisiä kuumana eikä säästää sitä seuraavaksi päiväksi, selvityksessä kerrotaan.

Liha oli laadultaan huonoa yhdeksässä näytteessä. Kebablihojen huonot ja välttävät tulokset paljastuivat muun muassa jäähdytetystä kebablihasta. Samana päivänä vartaasta leikatut lihat olivat laadultaan hyviä.

–  Yksi mikrobiologisesti huono näyte oli valmistettu kolme päivää aikaisemmin, jäädytetty ja sulatettu ja sen säilytyslämpötila oli 11-astetta. Kyseisessä ravintolassa havaittiin tarkastuksessa, ettei käsienpesupisteessä ollut nestesaippuaa.

Mikrobiologiselta laadultaan kaikista näytteistä hyviä oli 66 prosenttia ja välttäviä 13 prosenttia.

Uusintanäytteenotossa näytteiden laatu oli selvästi parantunut. Vain yksi näyte oli laadultaan edelleen huono.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Epäily: 40 lasta saanut ruokamyrkytyksen helsinkiläisessä päiväkodissa ja koulussa – "Oksentelua ja korkeaa kuumetta"10.5.2019 17.33

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu