Puheenaihe

Kruunusillat rakenteille ensi vuonna – nyt etsitään konsulttia

Kruunusiltojen siltakilpailun voittajaksi valittiin ehdotus Gemma Regalis. Sillan rakentaminen alkanee ensi vuonna

Helsingin kaupunki

Kolme siltaa käsittävän Kruunusillat-hankkeen rakennustöiden on tarkoitus alkaa ensi vuonna Korkeasaaren vesialueen ruoppauksilla.

Nyt kaupunki etsii hankkeelle allianssikonsulttia, jonka työn tavoitteena on kilpailuttaa hankkeen toteuttajat tämän vuoden aikana. Allianssimallissa hankkeen osapuolet, eli tilaaja, suunnittelijat ja urakoitsijat, kootaan jo alkuun yhteen suunnittelemaan ja toteuttamaan hanke yhdessä.

Hanke toteutetaan kahden urakkamuodon yhdistelmänä. Kalasataman ja Kruunuvuorenrannan väliset kaksi siltaa sekä Korkeasaaren maanrakennus toteutetaan kokonaisurakkana. Muu rakentaminen tehdään allianssimallilla.

Keskustan, Korkeasaaren ja Laajasalon välille suunnitellun yhteyden pitäisi valmistua vuonna 2026. Sillan tarkoituksena on yhdistää Laajasalo kantakaupunkiin. Silta tulee valmistuessaan olemaan Suomen pisin silta eli noin 1,2 kilometriä pitkä.

Pysäkkejä tulee olemaan 15. Vuoroväli ruuhka-aikana on 3–5 minuuttia ja ruuhka-aikojen ulkopuolella 5–10 minuuttia. Matka-aika Rautatieasemalta Kruunuvuorenrantaan on nykyisin 35–40 minuuttia ja yhteyden valmistuttua 15 minuuttia. Vastaava matka-aika pyöräillen on nykyisin yli 40 minuuttia. Hankkeen toteuduttua se on noin 20 minuuttia.

Ratikan keskinopeus tulee olemaan 22 kilometriä tunnissa, kun nykyisin ratikoiden keskinopeus on 14 kilometriä tunnissa.

Vuosia valmisteilla ollut jättisatsaus tulee maksamaan arviolta yli 375 miljoonaa euroa. Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi vuonna 2016 tulevan jättihankkeen selvin äänin 63–6.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu