Puheenaihe

Tästä "mustasta laatikosta" on kohistu kuukausia – kävimme katsomassa, miltä näyttää tänään avautuva OMB-ravintola

Uusi ravintola erottuu Porvoon pääkadun muista rakennuksista.

Juha Perämäki

Harvasta uudesta ravintolasta on kohistu etukäteen yhtä paljon jopa kaupungin ulkopuolella kuin Porvoon Mannerheiminkadulle nousseesta OMB:stä. Sillä on somessa jo yli tuhat seuraajaa.  Ilta-Sanomat kertoi viime vuoden marraskuussa, että Porvoossa kohua aiheuttaa "musta puutalo" – mutta lehti ei vielä tiennyt, että kyse on ravintolasta.

Sen jälkeen puhetta on riittänyt. Katto mukaan lukien kokonaan puusta rakennettu ravintolan korkea uudisosa on arvioitu kaupungin kauneimmaksi ja rumimmaksi rakennukseksi, ja kaikkea siltä väliltä.

Kymmenet ihmiset viimeistelevät paikkoja kuntoon vielä lauantainakin, mutta kello 17 ovet aukeavat. Sitten voi arvioida lopputulosta.

Moni-ilmeisessä OMB:ssä on sata paikkaa kahdessa kerroksessa. Alakerrassa on rento tunnelma sohvineen, looseineen ja baareineen. Yläkerrassa on erillisiä pöytiä. Ruoka tehdään alakerrassa avokeittiössä, jonka sydämenä on hiiligrilli. Kesällä ravintolan matalan osan katolle avataan 40-paikkainen terassi.

OMB on yhtiökumppanien Roni Collinin ja Valtteri Vartiaisen projekti. Ravintolapäällikkö, britti David Jones on painanut ravintolaan vahvan sormenjälkensä. Keittiöstä vastaa ruotsalainen Ante Pettersson, joka on koonnut oman tiiminsä. Orkesteriin on rekrytoitu yhteensä 16 jäsentä, sillä talossa tapahtuu aamusta iltaan ja viikonloppuisin yöhön.

– Kaksi vuotta sitten olimme avaamassa Porvooseen hampurilaisravintolaa. Sen jälkeen yksi sellainen on ehditty avata ja sulkea. Saa meiltä hampurilaistakin, mutta myös paljon muuta, Roni Collin sanoo.

Viikolla ovet avataan aamuseitsemältä. Aamiaista saa myös mukaan lounasaikaan saakka. Lounasta on tarjolla lautastarjoiluna. Lounaan ja illallisen välissä on porvoolainen versio Afternoon Teasta. Keittiö menee kiinni kello 21, mutta lämmintä, suolaista ja makeaa purtavaa on tarjolla pitkin päivää viikonloppuisin yötä myöten. Viikonloppuisin tarjoillaan myös brunssia.

Keittiö hyödyntää sesongittain lähiruokaa saatavuuden mukaan. Kesällä katolle tulee oma kasvihuone.

Menu koostuu muutamista alku-, jälki- ja pääruoka-annoksista, aamiaisaineksista, side disheistä ja bar snackseistä. Hinnat alkavat muutamasta kolikosta. Kalleinkin pääruoka maksaa 16 euroa.

– Haluamme pitää kynnyksen mahdollisimman matalana. Jokaiselle löytyy jotakin. Hinnoista ei ravintolaan tuleminen jää kiinni, Roni Collin linjaa.

Baarissa on tarjolla esimerkiksi tuorepuristettuja mehuja ja smoothieita, usein vaihtuvia pienpanimoiden hanaoluita ja cocktaileja.

Monikäyttöinen yläkerta on varattavissa yksityistilaisuuksiin. Siellä voidaan näyttää myös elokuvia. OMB:hen tulee Pop-up Box, jossa paikalliset yritykset ja taiteilijat voivat esitellä tai myydä tuotteitaan.

Musiikilla on OMB:ssa iso rooli. Ovella on Speden speleistä tuttu nopeustesti. Jos siinä saa tulokseksi yli 300 pistettä, talo tarjoaa hampurilaisen.

OMB (Mannerheiminkatu 21) on avoinna ma–to 7–22, pe 7–04, la 10–04 ja su 10–22.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu