Puheenaihe

Poliisin väliintulo esti "uusnatsijengin" laajentumisen – Pormestari: "Hyvin poikkeuksellista ja pientä toimintaa"

NUORISO Tuusulan pormestarin mielestä toiminta sai kokoonsa nähden liian ison huomion.

Keski-Uusimaa kertoi uusnatsismin noususta joulun alla 21.12.

Viime joulun alla uutisoitiin Etelä-Tuusulassa toimineesta nuorisojengistä, jonka toiminnassa oli uusnatsistisia piirteitä. Ryhmän käytös aiheutti pelkoa muun muassa Riihikallion koulussa.

Porukan toiminta huipentui siihen, että uuden vuoden aattona pahoinpideltiin mies hampurilaisravintolan pihalla Hyrylässä.

Tämän viikon alussa Helsingin Sanomat uutisoi, että tilanne on rauhoittumassa. HS haastatteli aiheesta rikoskomisario Kimmo Hyväristä Itä-Uudenmaan poliisista. Hyvärinen kertoi haastattelussa toiminnan olleen poliisin näkökulmasta enemmänkin nuorten oireilua ja tilanne on nyt rauhoittumassa.

Tuusulan pormestari Arto Lindberg (sd.) on myös tyytyväinen tilanteen rauhoittumisesta.

– Onhan se hyvä asia, että tämä asia on nyt rauhoittumassa, Lindberg sanoo Keski-Uusimaalle.

Lindberg sanoo, että hän kuuli tämän tyylin nuorisojengin olemassa olosta loppusyksyn aikana.

– Eihän se missään vaiheessa kovin isoksi mennyt. Siinä oli nämä muutama aktiivinen nuori, jotka olivat mukana muissakin maahanmuuttovastaisissa porukoissa. He sitten saivat houkuteltua siihen liepeille vähän enemmän nuoria, mutta he eivät olleet siinä mukana kuin ehkä enemmän seikkailun halusta ja uteliaisuudesta, pormestari näkee.

– Sehän käy jo ilmi tästäkin, kun näitä mukana olleita nuoria puhutteli poliisi, niin he tajusivat jäädä tästä toiminnasta pois.

Lindberg sanoo, ettei oikein tunnista kuvatunlaista toimintaa Tuusulassa.

– Sen verran tätä kylää kiertelen ja nuortenkin kanssa juttelen, että tiedän tämän olevan hyvin poikkeuksellista ja pientä toimintaa, pormestari sanoo K-U:n haastettelussa.

Lindbergin mukaan kunnan eri viranomaiset ovat toimineet asiassa hyvin.

– Pääosin tämä on saatu hoidettua ihan normaalin työskentelyn avulla. Pari ylimääräistä kokoontumista tämä on aiheuttanut, mutta ei mitään sen isompaa.

Lindbergin mukaan toiminnassa mukana olleita alaikäisistä tekijöistä on tehty lastensuojeluilmoitukset, kuten tämän tyyppisissä tapauksissa on tapana.

– Poliisi sitten omalta osaltaan tutkii noita epäiltyjä pahoinpitelyrikoksia, viittaa Lindberg uudenvuoden aattona Hyrylässä tapahtuneeseen pahoinpitelyyn, jossa tekijöiksi epäillään uusnatsinuoria.

Lindberg sanoo yllättyneensä ulkomaalaisvastaisen toiminnan esiintymisestä Tuusulassa.

– Kun eihän meillä ole kovinkaan paljon pakolaisia. Ulkomaalaista väkeä on tietysti jonkun verran enemmän, mutta he ovat tulleet tänne työn perässä. Ja sitten on myös paljon ulkomaalaisia, jotka ovat naimisissa suomalaisen henkilön kanssa.

Lindberg myös kiittää poliisia hyvästä yhteistyöstä asian hoitamisessa.

– Poliisin kanssa yhteistyö on sujunut asian tiimoilta hyvin.

Pormestarin mielestä nyt nähty jengiintyminen on saanut hieman liian isot mittasuhteet.

– Tässä ei kuitenkaan ollut kyse kuin ihan parin kolmen nuoren toiminnasta, jotka ovat tuolla muutenkin pyörineet ulkomaalaisvastaisissa porukoissa. Suurin osa tuusulalaista nuorista ei osallistu tähän millään tavalla.

Asiasta kertoi ensin Keski-Uusimaa.

Tuusulan "natsijengi"

Tuusulan kunta lähettää joulukuussa Riihikallion, Hyrylän ja Hyökkälän yläasteikäisten vanhemmille osoitetun tiedotteen "natsijengiksi" itseään kutsuvan ryhmän toiminnasta.

Keski-Uusimaa uutisoi asiasta 21.12.

Nuorisojoukko pahoinpitelee miehen hampurilaisravintolan edessä uudenvuoden aattona.

Jengin ydin koostuu vain muutamasta nuoresta, jotka kaikki eivät ole Tuusulasta.

Muut nuoret alkavat ottaa etäisyyttä ryhmään asian noustua julkisuuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

K-U: Yläkouluikäisten "natsijengi" uhkailee ja aiheuttaa pelkoa Tuusulassa – nuorisotalolle vartija, rikosilmoituksia tehty21.12.2018 08.03

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu