Puheenaihe

Lapsiasiavaltuutettu: Oppilailta kysyttävä opetussuunnitelman toimivuudesta – "Lasten pohdinnat tuntuvat olevan kriittisiä"

Lapsiasiavaltuutetun mukaan jatkuvat projektit voivat tuntua oppilaista raskailta.

Ministeri ehdottaa äitiydestä aiheutuvien kulujen tasaamiseksi rahallista korvausta työnantajalle. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.

Arkisto/Päivi Tuovinen

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on antanut opetus- ja kulttuuriministeriölle sekä Opetushallitukselle aloitteen oppilaiden näkemysten kartoittamisesta perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden toimivuudesta, kerrotaan lapsiasiavaltuutetun tiedotteessa.

Kurttila esittää, että oppilaiden näkemykset nykyisestä opetussuunnitelmasta kartoitetaan mahdollisimman pian.

– Olen saanut lapsilta palautetta kouluarjen muutoksista. Toivon, että lasten näkemykset kartoitetaan koko maasta ja ne otetaan vakavasti.

Tunnistan niistä monia asioita, joita valtakunnan tason valmistelu ja päättäjät eivät tunnu ottavan riittävästi huomioon.

Kurttila kertoo huomanneensa kouluvierailuilla, että oppilaat kaipaavat pitkälti samoja asioita kuin monet opettajatkin. Toiveisiin kuuluu muun muassa tehtäväkirjoja, aikaa oppia perusasiat, kuulluksi tulemista, arjessa toimivaa tehostettua ja erityistä tukea.

– Lasten pohdinnat tuntuvat olevan kriittisiä ja tunnistan niistä monia asioita, joita valtakunnan tason valmistelu ja päättäjät eivät tunnu ottavan riittävästi huomioon, Kurttila sanoo.

Lapsiasiavaltuutettu on välittänyt kouluvierailullaan marraskuussa saamansa kysymyksen pääministerin ja koko valtioneuvoston vastattavaksi.

– Uuden opetussuunnitelman myötä oppilaat saivat enemmän vastuuta ja työskentelyyn tuli enemmän projekteja. Jatkuvat projektit voivat aiheuttaa oppilaille stressiä ja tuntua raskaalta, koska oppilaalle voi tulla tunne, että pitäisi tehdä aina vain laajemmin ja paremmin ja nopeasti valmiiksi. Projektien aikana voi olla hankala oppia – olen huomannut, että asiat eivät jääneet mieleen, koska projektin valmistuminen ja tekstin määrä olivat tärkeintä. Voisiko oppilailta eri puolilta Suomea kysyä kokemuksia nykyisestä opetussuunnitelmasta, kysytään lapsiasiavaltuutetun välittämässä kysymyksessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu