Puheenaihe

Näin hallitus ja eduskunta reagoivat nyt lapsiin kohdistuneisiin seksuaalirikoksiin – "Jokaisen elettävä maamme lakien mukaan", "Rangaistuksia kiristettävä"

Hallitus koolle tiistaina ja perjantaina, kaikki eduskuntaryhmät yhteiseen pöytään.

Keskustan eduskuntaryhmän johtaja Antti Kaikkonen kutsui sunnuntaina kaikki eduskuntapuolueet koolle pohtimaan, mitä Oulussa ja Helsingissä paljastuneiden, lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten kaltaisten tapausten ehkäisemiseksi on tehtävissä.

Arkisto/Anton Soinne

Hallitus kokoontuu Oulussa ja Helsingissä ilmi tulleiden seksuaalirikosten vuoksi ensi viikolla kaksi kertaa. Ensimmäinen tapaaminen on tiistaina ja toinen perjantaina.

Pääministeri Juha Sipilä kertoi neuvotteluista sunnuntai-iltana Twitterissä. Samalla Sipilä kuvasi tapauksia "epäinhimillisiksi ja tuomittaviksi".

Myös eduskuntaryhmät tapaavat asian vuoksi. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle tiistaina keskustelemaan tilanteesta ja toimenpiteistä seksuaalirikosten estämiseksi.

Tilaisuudessa ovat mukana myös kaikki oppositiopuolueet.

– Jokaisen Suomeen tulevan on elettävä maamme lakien mukaan ja kunnioitettava toisen ihmisen koskemattomuutta. Muuta vaihtoehtoa ei ole, Kaikkonen muistutti tiedotteessaan.

Tapaamista oli aiemmin ehtinyt ehdottaa muun muassa SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Nyt on tärkeää varmistaa eduskunnassa, että kiristykset lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin tulevat viivytyksettä hyväksytyksi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen puolestaan toivoo, että eduskunnassa käsittelyssä olevat lakiesitykset seksuaalirikosten rangaistusten kiristämiseksi ja turvapaikkamenettelyn väärinkäytön ehkäisemiseksi etenevät nopeasti tällä vaalikaudella.

Kokoomuksen, keskustan ja SDP:n eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat Jokisen mukaan sopineet kokoontuvansa tiistaina käsittelemään aihetta.

Nyt on tärkeää varmistaa eduskunnassa, että ministeri Antti Häkkäsen esittämät kiristykset lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin tulevat viivytyksettä hyväksytyksi, Jokinen sanoo tiedotteessaan.

Rikoslakiin on esitetty muutoksia, joiden myötä lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistusta korotettaisiin neljästä vuodesta kuuteen vuoteen vankeutta.

Lisäksi rikoslakiin esitetään uutta törkeää lapsenraiskausta koskevaa rangaistusta, jonka maksimirangaistus vastaisi taposta saatavaa 12 vuoden tuomiota.

Rangaistusasteikko olisi 4–12 vuotta vankeutta, joka merkitsisi vähimmäisrangaistuksen ankaroitumista kahdella vuodella. Lait ehdotetaan tuleviksi voimaan 1 päivänä kesäkuuta 2019.

Myös SDP esitti sunnuntaina lisäyksiä rangaistusten kiristämiseksi.

Kokoomus on esittänyt viikonloppuna myös poliisien määrän lisäämistä. Viimeksi asian nosti esille valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.), joka totesi Twitterissä puolueen "lisänneen resursseja poliisille ja kannatan tämän kehityksen jatkoa".

Määrän ohella pitää varmistaa toimintakyky muuttuvassa maailmassa. Oulun tapaukseen ja vastaavien ehkäisemiseen resursseja tarvitsevat muutkin kuin poliisi, Orpo twittasi.

Jokaisella lapsella on oikeus koskemattomuuteen ja joka ikinen lapseen kohdistuva seksuaalirikos on liikaa.

Poliisilla on parhaillaan tutkittavana laaja lapsiin kohdistuva seksirikossarja Oulussa. Tapauksiin liittyy 16 epäiltyä ja 9 eri uhria. Oulussa epäillyt ovat turvapaikanhakija- ja pakolaistaustaisia nuoria miehiä.

Sunnuntaina lapseen kohdistuneesta seksuaalirikosepäilystä tiedotti myös Helsingin poliisi.

Poliisi kertoi ottaneensa Itä-Helsingissä kiinni kolme ulkomaalaistaustaista miestä epäiltyinä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta.

Sipilä kommentoi Helsingin tapausta jo aiemmin sunnuntaina.

– Murheellisia uutisia Helsingistä. Nyt poliisi tutkii, oikeuslaitos tuomitsee. Ajatukseni ovat uhrissa ja hänen läheisissään. Jokaisella lapsella on oikeus koskemattomuuteen ja joka ikinen lapseen kohdistuva seksuaalirikos on liikaa, Sipilä twiittasi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helsingissä otettu kiinni kolme miestä epäiltyinä törkeistä lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista – Poliisi: "Rikosnimikkeet saattavat elää tutkinnan edetessä"13.1.2019 13.18
Sisäministeri Mykkänen Ylelle: Törkeiden seksuaalirikosten pitäisi olla kansalaisuuden menettämisen peruste12.1.2019 11.19
Oulun seksirikosepäilyissä lisää kiinniottoja – Poliisi vahvistaa yhden alaikäisen kuolleen11.1.2019 17.16
USU-gallup: Suomalaiset kiristäisivät raiskauslakia – Valtaosan mielestä raiskaus pitäisi määritellä suostumuksen puutteen kautta31.12.2018 11.19
Lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista tuomittu helsinkiläismies jälleen oikeuteen – epäillään nyt kymmenien poikien hyväksikäytöstä11.10.2018 09.31
Naisopettajalla seksisuhteet 12- ja 13-vuotiaisiin poikiin – rehtorin puhuttelu ei lopettanut suhdetta8.10.2018 10.44

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu