Minne mennä

Punanenäisten miesten Don Quijote ratsastaa Helsingissä

Red Nose Companyn Don Quijotessa nähdään Tuukka Vasama ja Timo Ruuskanen.

Otso Kautto

Teatteri Avoimissa Ovissa (Erottajankatu 5) saa 24. tammikuuta ensi-iltansa Red Nose Companyn versio Miguel de Cervantesin klassikkoteokseen perustuvasta Don Quijotesta. Lavalla nähdään tutut punanenät eli Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama. Ohjauksesta vastaa Tampereen Työväen Teatterin johtajana aloittanut ohjaaja Otso Kautto.

Maailmankirjallisuuden ensimmäinen komediaparivaljakko."

De Cervantesin teos on road trippien esiäiti. Don Quijote hyökkää sankarillisesti maailman vääryyksiä vastaan, ja tulee kuin vahingossa paljastaneeksi eurooppalaisuuden syvimmät kipupisteet – huumorin kautta. Maisemassa siintävät tuulimyllyt, ja matkantekoa säestää svengaava livemusiikki.

Red Nose Companyn Don Quijote on komedia ystävyydestä ja idealismista, ja esityksessä Red Nose Companyn Ruuskanen ja Vasama jatkavat yhteistyötään ohjaaja Kauton kanssa. Kolmikon aiemmat teokset Juoksuhaudantie ja Punainen viiva ovat olleet menestyksiä – teoksia on esitetty ympäri Suomea yhteensä 200 kertaa.

– Don Quijote on järjettömän hieno road trip. Esityksessä nähdään maailmankirjallisuuden ensimmäinen komediaparivaljakko, kertoo Ruuskanen.

– Don Quijotea ja Sancho Panzaa voidaan pitää esikuvana monille kaksikoille, kuten Pekka ja Pätkä, Ohukainen ja Paksukainen, Thelma & Louise ja vaikka Hansu ja Pirre, Vasama täydentää.

Näyttelijät Ruuskanen ja Vasama ovat toimineet klovniduona jo kuuden vuoden ajan ja heidän parivaljakkonsa on monessa suhteessa samanlainen kuin kirjan kaksikko.

– Lahden kaupunginteatterin johtaja Ilkka Laasonen, nähtyään meidän esityksemme, istahti pöytänsä ääreen ja sanoi, että teidän pitäisi jossain vaiheessa tehdä Don Quijote. Esitys on kertomus ystävyydestä, sekä Don Quijoten ja Sanchon, mutta myös minun ja Timon ystävyydestä, jatkaa Vasama.

Esitys on kertomus myös minun ja Timon ystävyydestä."

De Cervantesin kantaaottavassa teoksessa yhteiskuntakritiikki on naamioitu huumorin ja päähenkilön hulluuden taakse.

– Parhaimmillaan huumori on paljastaessaan todellisuudesta sellaisia asioita, joista normaalisti vaietaan. Mutta se ei saa tapahtua huumorin kustannuksella – tärkeintä on että yleisöllä on hauskaa! Tämän myös Cervantes aikoinaan ymmärsi. Don Quijotesta tuli merkkipaalu sen hulvattomuuden ja tarkkanäköisyyden vuoksi, ei siksi että se kritisoi aikansa valtaapitäviä, miettii Vasama.

Ohjaaja Kauton mielestä Red Nose Companyn Don Quijoten keskiössä ovat kansojen ja kulttuurien kohtaaminen sekä idealismi ja sankaruus.

– Don Quijote on ollut tärkeä teos eurooppalaiselle identiteetille. Samalla se muistuttaa lempeästi, että monet eurooppalaisen kulttuurin kulmakivet ovat tulleet meille arabikulttuurin kautta, valottaa Kautto.

Don Quijote on kuuden teatterin yhteistuotanto, Red Nose Company on hankkeen päätuottaja, osatuottajana toimii Teatteri Quo Vadis. Yhteistuotantokumppaneina ovat Kuopion kaupunginteatteri, Lahden kaupunginteatteri, Turun kaupunginteatteri sekä Tampereen Työväen Teatteri. Esitys nähdään kaikissa näissä teattereissa.

www.rednose.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu