Puheenaihe

Lääkäri Antti Heikkilän uutuuskirja teilattiin, mutta nyt se myy hurjaa tahtia – "Mediassa esitetty on vastenmielinen vale"

Antti Heikkilän ja Eiran sairaalan yhteistyö loppui, ja Heikkilän uutuuskirjaa on vedetty myynnistä. Kohuista huolimatta kirja myy hyvin, kertoo Uusimaa-lehti.

Arkisto

Kovan arvostelun kohteeksi joutunut ja työnsä Helsingin arvostetussa Eiran sairaalassa menettänyt lääkäri Antti Heikkilä puolustautuu kritiikiltä Uusimaa-lehden haastattelussa.

Heikkilän mukaan hän osasi odottaa, että Lääkkeetön elämä -kirja tulee herättämään mielipiteitä, mutta kritiikin voima yllätti lopulta jopa hänet. 

Heikkilä, 72, kokee, että hänen kirjassaan esittämänsä kritiikki on osunut kohteeseensa.

– Odotin (kovaa palautetta), sillä koin samaa Diabetes-kirjani kohdalla, mutta nykyisen laajuus oli yllättävä. Reaktio kertoo enemmänkin heistä kuin minusta. Sanotaan, että kirjani on vaarallinen, mutta voi kysyä kenelle. Tässä elämän vaiheessa tämä tuntuu enemmänkin huvittavalta. Heikkilästä on tullut Suomen virallisen lääketieteen mörkö, Heikkilä sanailee Uusimaalle.

Arvostelun myötä Prisma ja Citymarket -ketjut vetivät Heikkilän kirjan myynnistä. Tämä ei ole estänyt kirjan menestystä. Heikkilän mukaan lukijat ovat ottaneet kirjan hyvin vastaan. 

– Hyvä ettei kansa noussut kapinaan. Painos myytiin hetkessä loppuun.

Uusimaan kertoo, että kirjasta on otettu syksyn aikana jo kolme painosta.

Heikkilän kirjaa ovat arvostelleet Helsingin Sanomien haastattelussa muun muassa syöpätautien professori Sirpa Leppä, sydänsairauksien erikoislääkäri Essi Ryödi ja professori-kolesterolitutkija Petri Kovanen.

Lääkärien mukaan Heikkilän kirjaa voi pitää jopa vaarallisena lukijoille. Heidän mukaansa kirjassa kyseenalaistetaan esimerkiksi syövän sytostaattihoidot.

Heikkilä vastaa kritiikkiin todeten, että kirjasta ei ole pystytty osoittamaan virhettä.

– Pahin väärennös, mitä media on esittänyt, on, että kieltäisin syöpähoidot ja suosittelisin vain ravintoa. Se on vastenmielinen vale, mutta kertoo mikä on pelin henki. Kerron kirjassani selkeästi että ravinto on syövän tukihoito, Heikkilä sanoo.

Hän korostaa, että ravinnon merkitystä esimerkiksi syöpähoidoissa pitäisi tutkia enemmän.

– En ole ainoa. Toistan vain, mitä maailman johtavat syöpätutkijat ovat tästä kirjoittaneet. On alkanut ilmaantua hienoja tutkimuksia siitä, että ravinto syöpähoitojen tukena tuottaa tulosta. Toivottomissa tapauksissa ennuste on parantunut huomattavasti, Heikkilä sanoo Uusimaalle.

Haastattelussa Heikkilä antaa kovaa kritiikkiä lääketeollisuudelle.

– Haluan sanoa ihmisille, etteivät sairaudet tipu taivaasta, vaan ovat seurausta miten on elänyt, ajatellut ja tuntenut. Jos tuota kaikkea muuttaa, alkaa tervehtyminen. Olen Suomessa kummajainen, mutta maailmalla tämä on kasvava trendi. Lääkärit ovat lopen kyllästyneitä näihin suljettujen ovien takana tehtyihin suosituksiin. Tieteenhän pitäisi olla avointa, joten siinä mielessä lääketiede muistuttaa uskontoa.

Lue koko juttu Uusimaa-lehdestä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu