Puheenaihe

Syöpähoito vei yrittäjän hiukset, nyt hän siivittää uutta ilmiötä Suomessa – "Eräs pitkähiuksinen nuori tyttö halusi lahjoittaa hiuksensa syöpää sairastaville lapsille"

ELÄMÄ Hiusten lahjoittajia on yhä enemmän, mutta vielä toistaiseksi suurin osa suomalaishiuksista mene Iso-Britanniaan.

Kutrimon parturi-kampaaja Marja Murtonen esittelee asiakkaiden lahjoittamia hiuksia, joista muokataan mm. viiksiä ja pulisonkeja teatterikäyttöön. Kampaamoissa näyttäisi olevan intoa osallistua keräyssysteemiin, jos sellainen saataisiin syntymään Suomessa.

Ari Peltonen

– Suomalaiset ovat kierrätyksessä huippukansaa, mutta hiusten kierrättämistä ei ole vielä ajateltu, ihmettelee Satu Rautalahti.

Rautalahti on yrityksessään virittelemässä systeemiä, jolla suomalaista hiusta kerättäisiin kampaamoista. Hiukset menisivät syöpähoidoissa hiuksensa menettäneille tekemällä niistä peruukkeja ja Rautalahden kehittämiä hiuspäähineitä.

Toinen kohderyhmä olisivat alopeciaa sairastavat.

– Kuluvan vuoden aikana tästä on tullut ilmiö, ihmiset haluavat lahjoittaa hiuksiaan hyvään tarkoitukseen. Meihin ovat ottaneet yhteyttä niin kampaajat kuin asiakkaat.

Hyvinkäällä tästä on jo kokemusta HiusStudio Uniikissa.

– Meille tuli pitkähiuksinen nuori tyttö, joka halusi lahjoittaa hiuksensa syöpää sairastaville lapsille. Mehän mielellämme lähetimme hiukset eteenpäin hyvään tarkoitukseen, kertoo Heidi Havasaari.

Tätä nykyä hiukset lähetetään Iso-Britanniaan, ja Suomessa taas peruukkien valmistajat tuovat hiuksia ulkomailta.

Rautalahti tietää, että Suomessa hiustarjontaa olisi. Hänen yrityksensä oli mukana valtakunnallisessa Tukkaoperaatio-tempauksessa lokakuussa 2017. Sen tuloksena hänen yrityksensä suojissa on tätä nykyä yli 3 500 hiuslettiä, jotka kaikki on korvamerkitty syöpäsairaille lapsille.

Hämeenlinnalaisen Rautalahden Bravehair valmistaa peruukkien vaihtoehdoksi tarkoitettuja hiuspäähineitä, joihin hiusnauha liitetään tarranauhalla. Rintasyövän sairastanut Rautalahti muistaa, miten koville hiusten menetys otti. Mutta keinokuituperuukista hän ei pitänyt.

– Pehmeä puuvillapipo tuntui kuitenkin tekokuituperuukkia mukavammalta, mutta siinäkin näytin edelleen kaljulta.

Hän ideoi päähineen, jonka alta pilkottava letti tai otsatukka sai olon tuntumaan paremmalta. Aluksi hän käytti tekokuitua. Uusi Myhair-tuote syntyi viime vuonna, kun eräs syöpäsairas tiedusteli, voisiko päähineen tehdä hänen hiuksistaan ennen kuin ne lähtevät.

Tärkeät hiukset

Hiuspäähine: hiukset punotaan pienissä nipuissa hiusnauhaan, joka kiinnitetään tarranauhalla päähineeseen. Näin nauhan voi vaihtaa päähineestä toiseen. Hiuksen vähimmäispituus on 17 senttiä.

Bravehair Oy pyrkii luomaan hiustenkeruulle palveluverkoston Suomeen. Nykyisin Hiusextra Heinilä välittää hiuksia Iso-Britanniaan syöpäsairaiden peruukkeihin.

Alopecia-sairaudessa hiukset voivat lähteä kokonaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu