Makumaailma

Helsinkiläinen jäätelötehdas tarttui haasteeseen: Vähemmän sokeria, ei keinomakeuttajia, miten saada jäätelö silti maistumaan aidolta?

Banaani-toffeejäätelössä luvataan olevan kolmasosa vähemmän sokeria kuin tavallisissa herkuttelujäätelöissä.

3 Kaveria

Kontulassa jäätelötehdasta pyörittävä 3 Kaveria kertoo tuovansa markkinoille uuden, vähemmän sokeria sisältävän jäätelösarjan.

"Herkuttelujäätelöt" ovat suosittuja, mutta ne sisältävät paljon sokeria. 3 Kaveria pohti viime keväänä, miten vastata kuluttajien kasvaviin toiveisiin sokerin vähentämisestä.

– Uskomme, että sokerin vähentämiselle on kysyntää meidän kaltaistemme, ihan tavallisten ihmisten keskuudessa. Jäätelöntekijöinä koemme myös velvollisuudeksemme tutkia vaihtoehtoja sokerille, mainitsee perustajakolmikkoon kuuluva Heikki Huotari.

Maaliskuussa kauppoihin saapuvat laktoositon banaani & toffee -kermajäätelö, mango-passion & juustokakku -kermajäätelö, sekä vegaaninen paahdettu manteli & toscakastikejäätelö, joissa sokeria on vähintään 30 prosenttia vähemmän, kuin tavallisissa herkuttelujäätelöissä.

– Tuotekehitykselle tämä on iso haaste. Pohjimmiltaan jäätelö on kuitenkin herkuttelua varten, joten sen täytyy olla hyvänmakuista. Kuinka paljon sokeria voi vähentää, ennen kuin maku alkaa kärsiä, toteaa uusia makuja kehittävä Sauli Saarnisto.

Ensin siis pohdittiin, mitkä olisivat mahdollisimman herkulliset makuyhdistelmät, ja vasta sitten, miten sokeria voisi vähentää. Kinuskeista ja suklaista ei tingitty.

– Olemme aina halunneet tehdä hyvän banaanijäätelön, jossa on raikas maku aidosta banaanista. Sitten Sauli meni ja kehitti venyvän, kermatoffeemaisen kastikkeen ja lisäsi jäätelöön suklaapaloja. Mahtaako kukaan enää uskoa, että tässä on vähemmän sokeria, naurahtaa Heikki.

Sokerin vähentämisessä jäätelötehtailijat luottivat asiantuntijoiden apuun. Selvitystyössä oli mukana ravitsemustieteilijöitä. Vähemmän sokeria sisältävät jäätelöt on tehty luonnollisista raaka-aineista, kuten muutkin jäätelöt.

– Emme halunneet käyttää keinotekoisia makeutusaineita, kuten aspartaamia, joten päätimme korvata tavallista sokeria luonnollisilla makeuttajilla, joita esiintyy monissa vihanneksissa ja hedelmissäkin, kertoo kolmikosta Ilkka Wikholm.

Maku ei ollut ainoa haaste, sillä sokerilla on jäätelössä muitakin tärkeitä rooleja. Ilman sokeria jäätelöstä tulee helposti rakeista ja kivikovaa.

– Sokerin vähentämisen haaste on johtanut siihen, että olemme alkaneet miettiä koko jäätelön konseptia uudelleen. Ehkäpä tulevaisuudessa näemme jäätelön, joka täyttää kaikki ravitsemustieteilijöiden toiveunet, Heikki maalailee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Näitä jäätelöitä Suomi nyt syö: Talven erikoisuuksissa mukana tatti ja laku – "Olemme rohkeita maistamaan"18.11.2018 20.20
Tämä tehdas valmistaa jopa 30 000 jäätelötuuttia tunnissa – "Myydään enemmän jäätelöä kuin viime vuonna"21.7.2018 09.00
Koska Suomeen saadaan olut- ja makkarajäätelö? – Nyt puhuu helsinkiläinen jäätelömestari30.5.2018 07.23
Tattijäätelöstä odotetaan vientihittiä: "Maistuu vaikka peuranfileen kanssa"7.11.2018 14.44
Hanhenmaksaa, äidinmaitoa, pekonia – Kelpaavatko hurjimmat jätskimaut suomalaisille?13.6.2017 19.05
Kaksi uutta ravintolaa ja jäätelötehdas avaavat ovensa Teurastamolla 29.10.2013 14.33
Kontula sai oman jäätelötehtaan26.3.2013 14.34

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu