Makumaailma

Suomen kallein viski-tasting tulossa: Hinta hulppeat 345 euroa, mutta tarjontakin on liki ainutlaatuinen – "Vastaava on pidetty koko historiassa vain kerran aiemmin"

VISKIT Ravintola Craftersin tastingissä on tarjolla muun muassa Highland Park -tislaamon kaikki viisi Orcadian Vintage -sarjan viskiä.

Anssi Hänninen ja Jarkko Nikkanen uskovat, että historiallinen viski-tasting kiinnostaa harrastajia Suomen rajojen ulkopuolellakin.

Toni Forssell

Viskiharrastajien katseet kääntyvät maaliskuun alussa Hyvinkäälle ja ravintola Craftersiin, kun paikassa järjestetään erittäin ainutlaatuinen viskien maistelutapahtuma, eli viski-tasting.

Perjantaina 1. maaliskuuta järjestettävässä tastingissa maisteltavana nimittäin on Highland Park -tislaamon kaikki viisi Orcadian Vintage -sarjan viskiä.

Kyseisen sarjan viskit ovat vuosilta 1964, 1968, 1970, 1971 ja 1976.

Viskeistä tekee erityisiä muun muassa se, että ne eivät kuulu tislaamon vakiovalikoimaan, vaan kaikki ovat harvinaisia niin sanottuja kertapullotteita. Uusia eriä ei ole, eikä tule.

– Näiden kyseisten viiden kertapullotteen rinnakkainen tasting on pidetty koko ihmiskunnan historiassa vain kerran aiemmin ja se on pidetty tislaamon omissa tiloissa Skotlannissa, sanoo Suomen tunnetuin viskihahmo, Edrington Finlandin viskilähettiläs Jarkko Nikkanen Aamuposti-lehdelle.

Nikkanen toimii tastingin vetäjänä yhdessä tanskalaisen Martin Markvardssenin kanssa, joka toimii käytännössä globaaleina kasvoina koko Highland Park -tislaamolle.

Maailmaa kiertävän kiireisen Markvardssenin paikalle saapuminen alleviivaa Nikkasen mukaan tapahtuman ainutlaatuisuutta.

– Tällä hetkellä hän kiertää paljon Aasiaa sekä Amerikkaa, eikä kalenterissa ole ollut paljon tilaa esimerkiksi Suomen markkinoille, Nikkanen mainitsee Aamupostille.

Koska kyseessä on hyvin ainutlaatuinen tilaisuus, on myös hinta sen mukainen. Kun yleensä tastingien osallistumismaksut liikkuvat muutamissa kympeissä, on se tällä kertaa hulppeat 345 euroa per henkilö. Se tekee siitä tiettävästi Suomen kaikkien aikojen kalleimman viski-tastingin.

Hinta nousee Nikkasen mukaan korkeaksi, kun puhutaan näin ainutlaatuisista ja harvinaisista viskeistä.

– Esimerkiksi sarjaan kuuluvan vuoden 1964 viskiä on pullotettu yhteensä ainoastaan 290 pulloa. Niitä ei saa enää edes tislaamolta, Nikkanen huomauttaa.

Nikkanen isännöi viskitastingeja ympäri Suomen ja Craftersissakin hän on isännöinyt niitä säännöllisesti. Mies nostaa hattua sille, että ravintola uskaltautui lähteä mukaan myös tulevan, normaalia huomattavasti erityisemmän tastingin järjestämiseen.

Korkeasta osallistumismaksusta huolimatta odotukset tastingin suhteen ovat korkealla.

– Uskon, että näin ainutlaatuinen tilaisuus kiinnostaa viskiharrastajia ympäri Suomen. Ehkä jopa ulkomailla, toteaa ravintola Craftersin omistajiin kuuluva Anssi Hänninen.

– En pitäisi ihmeenä, että joku harrastaja matkustaisi paikalle vaikkapa Saksasta tai Ruotsista, näkee myös Nikkanen.

Tapahtumasta kertoi ensin Aamuposti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu