Puheenaihe

Liito-orava ei uhmaa Malmin kentän rakentamista, ei myöskään biolämpövoimalaa – tämä veikeä yksilö kuvattiin Meilahdessa

YMPÄRISTÖ Harmaiden yöeläjien elinpiirejä on entistä enemmän Helsingissä.

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelujen ympäristötarkastaja Tuomas Lahden Meilahden Maila Talvion puistossa viime kesäkuussa kuvaama liito-orava.

Tuomas Lahti / Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut

Ainakaan liito-oravat eivät torppaa Tattarisuolle kaavailtua biolämpölaitosta.

Helsingin kaupunki on osoittanut biolämpölaitokselle kaksi tonttivaihtoehtoa Tattarisuolta.

– Molempien sijoituspaikkavaihtoehtojen lähellä on liito-oravan ydinalue, mutta ydinalue ei ylety sijoituspaikkojen alueelle, joten liito-orava ei ole esteenä lämpölaitoshankkeelle. Kumpikaan lämpölaitoksen sijoituspaikka ei estä liito-oravien liikkeitä ydinalueiden välillä, vaikka metsäiset alueet pienenisivät, sanoo Helsingin kaupungin ympäristöpalvelujen ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen.

Ydinalue tarkoittaa liito-oravanaaraan elinpiiriä, jonka sisällä on luonnonsuojelulaissa mainittu liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikka.

Liito-oravan ydinalue ei ylety sijoituspaikkojen alueelle."

Pakarisen mielestä Tattarisuon ja Malmin lentokentän tuntuman liito-oravien ydinalueet eivät estä myöskään asuinrakentamista lentokentälle.

– Tattarisuon ja lentokentän välisen metsäalueen merkitys liito-oraville kasvaa, mutta tämä ei vaikuttane merkittävästi asuinrakentamisen sijoittamiseen tai ainakaan volyymiin.

Kuvasovitus biolämpölaitoksesta sen eteläisemmässä sijoituspaikkavaihtoehdossa lähellä Malmin lentokenttää.

Liito-oravia inventoidaan puiden tyviltä löytyvien ulostepapanoiden perusteella kevättalvella tai keväällä, jolloin papanat ovat kellertäviä liito-oravan syömien lehtipuiden hedenorkkojen sisältämän siitepölyn vuoksi. Papanalöytöjen perusteella päätellään liito-oravalle tärkeän metsäalueen rajat.

– Ydinalueella on liito-oravan pesäpuut, jonka ympäristöstä liito-orava hankkii ravintonsa. Liito-oravaurokset liikkuvat paljon laajemmilla alueilla kuin naaraat, Pakarinen jatkaa.

Liito-oravien määrä on kasvussa Helsingissä."

Pakarisen mukaan liito-oravat eivät tarvitse niin isoja suoja-alueita elinpiirinsä ympärille.

– Ne eivät piittaa ihmisten tai koirien aiheuttamista häiriöistä. Kaupunkimetsät sopivat hyvin liito-oraville, Pakarinen jatkaa.

Liito-oravan leviäminen Helsingissä on merkki siitä, että kaupungin virkistysmetsien hoidossa luonnon monimuotoisuus on otettu hyvin huomioon. Liito-orava arvostaa sekametsää, jossa nuoria lehtipuita on kuusivaltaisen pääpuuston alla.

– Liito-oravien määrä on kasvussa Helsingissä.

Harmaa yöeläjä on levittäytynyt jo keskustaan asti, sillä Meilahden Maila Talvion puistossa on ollut liito-oravan reviiri asuttuna jo useiden vuosien ajan. Puistossa on syntynyt myös poikasia.

Helsingin ympäristöpalvelujen tuore liito-oravaselvitys julkaistaan helmikuussa. Selvityksen maastotyöt tehtiin viime keväänä, liito-oravakartoitus koskee koko kaupunkia.

Helen tekee parhaillaan ympäristövaikutusten arviointia Tattarisuolle mahdollisesti sijoittuvasta biolämpölaitoksesta.

Helsingin kaupunginhallituksen mielestä eteläinen sijoitusvaihtoehto Malmin lentokentän kupeessa olisi parempi vaihtoehto, mikäli biolämpölaitoshanke etenee.

Liito-orava

Liito-orava kuuluu EU:n luontodirektiivin liitteen IV(a) lajeihin, joiden lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on luonnonsuojelulaissa kielletty. Liito-oravan kuuluminen tiukasti suojeltuihin eläinlajeihin ei tarkoita, etteikö sen elinalueella voisi lainkaan käsitellä puustoa tai ettei alueelle voisi perustaa esimerkiksi ulkoilureittiä. Näin voi tehdä, jos liito-oravan esiintymistä alueella ei vaaranneta, eikä lisääntymis- ja levähdyspaikkoja hävitetä tai heikennetä.

Lähde: Helsingin liito-oravakartoitus 2016, Helsingin ympäristökeskus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tutkija tyrmää Helsinkiin suunnitellut hiiltä korvaavat biolämpölaitokset – "Ne jopa lisäisivät ilmastopäästöjä"12.12.2018 06.15
Malmin kentän puolustajat eivät luovuta – tässä ovat viimeiset oljenkorret lentoaseman säilyttämiseksi10.12.2018 11.47
Lentotoiminta loppuu Malmin kentällä 2019 lopussa – alueen rakentaminen alkaa reilun vuoden kuluttua5.12.2018 10.35
Kiistellylle lämpövoimalalle löytyi uusi paikka – Tämä havainnekuva hämmästytti Malmin kentän puolustajat24.8.2018 19.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu