Puheenaihe

Helsingillä uusi keino saada kävelijät pois laduilta – kaupungin mukaan "laturaivo" ei ole ilmiö Helsingissä

ULKOILU Loppuuko nyt laduilla tepastelu? Ulkoiluväylille tuodaan satakunta opaskylttiä kertomaan, missä käytössä väylät ovat.

Tapaninvainiolainen Lauri Miettinen pitää tulevia opaskylttejä hyvänä ajatuksena. Miettinen törmää kotiladuillaan jatkuvasti myös kävelijöihin. – Se on ihan päivittäistä. Taustalla Vantaanjoki ja ulkoiluväylä, joka talvisin muuttuu hiihtoreitiksi.

Sanna Jompero

Helsinki opastaa tänä vuonna ulkoilijoita ensimmäistä kertaa asentamalla satakunta opaskylttiä laduille sekä niiden läheisyyteen.

Kyltit ovat parhaillaan painossa, mutta ne tullaan asentamaan paikalleen niin pian kuin mahdollista.

– Ihmiset eivät välttämättä tiedä, voivatko he lähteä kävelemään hiihtoreittiä pitkin. Uusilla opasteilla yritämme helpottaa sitä ongelmaa. Tämä on myös siksi, jotta ihmiset pysyisivät sovussa, eikä tulisi kärhämiä, ulkoilupalveluiden yksikön päällikkö Petri Angelvuo kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta.

Kylttejä on kahdenlaisia. Toisessa lukee Reitti vain hiihtäjille ja toisessa Reitti vain ulkoilijoille.

Tämä on myös siksi, jotta ihmiset pysyisivät sovussa."

Eniten selkeyttämistä vaativat Angelvuon mukaan latuosiot, jotka tehdään ulkoilureiteille, jossa hiekoitetut ulkoilureitit ja ladut risteävät. Tällaisia paikkoja on muun muassa Tapaninvainiossa, Viikissä, Paloheinässä ja Keskuspuistossa.

–Ihmiset kysyvät, että missä saa kävellä ja missä ei. Hiihtäjiltä puolestaan tulee jonkin verran palautetta ladulla kävelystä. Tilanteeseen saadaan toivottavasti helpotusta symboleilla, jotka kuvaavat kulloisenkin reitin käyttötarkoitusta, Angelvuo jatkaa.

Tällaisia merkkejä on lähiaikoina tulossa ulkoilureiteille opastamaan ulkoilijoita.

Hän varoo puhumasta laturaivosta, jota ei Angelvuon mukaan Helsingissä ole.

– Kyltit eivät suinkaan tule laturaivon takia, vaan helpottaakseen ihmisiä löytämään oikean tarkoituksen mukaisen ulkoilureitin.

Tapaninvainiossa asuva Lauri Miettinen sanoo törmäävänsä usein laduilla koiran kanssa tai sitä ilman ulkoleviin. Koiran ulkoiluttaminen ladulla on turvallisuusriski.

– Pahinta on kun koira säntääkin yllättäen ladulle ja haluaa vaihtaa ladun puolta. Hiihtäjät tulevat aikamoisella vauhdilla. Ei siinä ehdi nopeasti jarruttamaan.

Miettisellä on erityisesti kokemuksia kotinsa viereisistä Tuomarinkylän peltoladuista Vantaanjoen kupeessa.

– Ihmiset ovat tottuneet kulkemaan tästä Malmin uimarannan kupeesta Kehä I:lle, Miettinen näyttää hiihtoreitiksi muutettua ulkoiluväylää.

Miettinen itse on sekä hiihtäjä että koiran omistaja ja sanoo ymmärtävänsä molempia osapuolia. Koirat ja kävelijät eivät miehen mielestä kuitenkaan kuulu laduille.

– Latu menee rikki ja sen kunnostaminen aina maksaa. Toivon, että kaikki ymmärtäisivät, mikä on soveliasta. Tässä kohtaa pitää antaa vähän omista tottumuksistaan myöden. Jos väylälle, jossa yleensä on kävelty, tehdään latu, niin näiden muutamien viikkojen ajaksi olisi hyvä etsiä vaihtoehtoinen reitti.

Miettinen kertoo itsekin antaneensa palautetta ajoittain laduilla kävelijöille. Viime vuonna Malmin lentokentän ympäri kiertävällä ladulla vastaan tuli äiti pikkulasten ja rattaiden kanssa.

– Mainitsin naiselle asiasta. Siinä vaiheessa kyllä kuitenkin huomasin, että naisella ei ollut enää minkäänlaista kykyä ottaa palautetta vastaan.

300 kilometriä latua

Helsingin latuverkosto käsittää tällä hetkellä noin 300 kilometriä tehtyä latua. Latujen määrä on pysynyt viime vuosina samana.

Tänä vuonna latuja poistui Malminkartanon täyttömäen ympäristöstä ja Pitäjänmäen pururadalta.

Pääkaupunkiseudun latutilannetta voi seurata karttasovelluksesta osoitteessa www.ulkoliikunta.fi.

Alkuviikolla hyväkuntoisia latuja oli sovelluksen mukaan Helsingissä muun muassa Herttoniemessä, Hermanni–Viikin välillä, Merirastilassa, Mustavuoressa, Kivikossa, Malmilla ja Tapulissa.

Latuja tehdään tänä vuonna myös Kaivopuiston ja Lauttasaaren viheralueille, jos lumitilanne sallii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

”Kyllä minä voin kävellä missä haluan” – laturaivoa on taas ilma sakena, ja pyöräilijätkin sotkevat nyt soppaa21.1.2019 06.05
Viisi huonoa talvea ei harrastajaa hetkauta – "Rakastan hiihtämistä"19.1.2018 07.05
Tutkimus: Laturaivo keskittyy tietylle alueelle – "Yksittäisten räyhääjien takia ei kannata mustamaalata koko lajia"14.3.2018 18.45
Jäitä pipoon! Näin vältät laturaivon – katso 7 videovinkkiä hyvään hiihtoetikettiin7.2.2017 12.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu