Puheenaihe

Oulun tapahtumat vaikuttivat: Alaikäiset kertoivat ennätysmäärin vakavista rikosepäilyistä – "Kasvua 53 prosenttia"

Johanna Erjonsalo

Oulussa viime vuoden lopulla paljastuneet alaikäisiin kohdistuvat seksuaalirikosepäilyt ovat vaikuttaneet voimakkaasti lasten tekemiin ilmoituksiin netissä tapahtuvista rikoksista.

Julkisen vallan kanssa yhteistyötä tekevä Someturva-oikeuspalvelu kertoi tiistaina, että sosiaalisessa mediassa ja muilla verkkoalustoilla tapahtuva kiusaaminen, häirintä ja erilaiset rikokset tulevat nyt entistä useammin tietoon.

Viime vuonna avattu Someturva-palvelu auttoi vuoden aikana yhteensä 843 suomalaista.

Oulun tapahtumat näkyivät selvästi loppuvuonna yhteydenottojen määrässä, kertoo Someturvan toimitusjohtaja ja sosiaalisen median tutkija Suvi Uski.

– Lapset ovat uutisoinnin rohkaisemina uskaltaneet kertoa meille ahdistavista tapahtumista entistä useammin.

– Lasten itsensä meille ilmoittamien vakavien seksuaalirikosten määrä kasvoi marraskuusta joulukuuhun peräti 53 prosenttia, Uski kertoo tiedotteessa.

Palvelun kokoamien tilastojen mukaan kasvua oli sekä vakavia rikoksia koskevissa ilmoituksissa että niissä tapauksissa, joissa tilanne ei vielä edennyt vakavaksi ja rikoksen tunnusmerkit täyttäväksi.

Someturvasta arvioidaan, että varhaisvaiheessa tehdyt ilmoitukset auttoivat ehkäisemään rikoksia tai rikoksen uhkaa 9 prosentissa alaikäisia koskevista tapauksista.

Alaikäisiä avunpyytäjiä Someturvan palvelemista henkilöistä oli noin 70 prosenttia. Palvelu on tarkoitettu myös aikuille.

Mikä Someturva?

Someturva-palvelu antaa avunpyytäjille yksilöllisiä toimintaohjeita somessa tapahtuneiden kiusaamis- ja rikostilanteiden ratkaisemiseksi. Oikeusturva-arviot perustuvat Suomen lainsäädäntöön.

Someturvan juristeista ja sosiaalipsykologeista muodostuva asiantuntijatiimi käsittelee jokaisen palvelun kautta tulleen tapauksen.

Vakavissa rikoksissa asiantuntijat ohjaavat avunpyytäjän ilmoittamaan asiasta poliisille ja kertovat, kuinka asian kanssa kannattaa edetä.

Someturvassa on kiinnitetty erityishuomiota siihen, että lasten olisi helpompi kertoa tapahtuneesta myös vanhemmilleen.

Palvelusta lapset saavat halutessaan yksilöidyn tapausselitteen. Vanhemmille suunnatussa kirjeessä kerrotaan, mitä lapselle on tapahtunut ja kuinka asian kanssa tulee edetä.

Someturva on suomalainen startup, jota viedään tänä vuonna myös Ruotsiin.

Palvelu tekee yhteistyötä muun muassa sisäministeriön ja oikeusministeriön sekä Pelastakaa Lapset ry:n kanssa. Palvelu on käyttäjille maksuton.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helsingin poliisille ilmoitettiin viime vuonna 685 seksirikosta – rikosylitarkastaja oikoo väitteitä rikosten lisääntymisestä: "Ilmoitusten määrästä ei voida päätellä todellisten rikosten määrää"18.1.2019 11.00
Tuoreet tilastot seksuaalirikoksista julki – näin lisääntyivät raiskaukset ja lasten hyväksikäytöt17.1.2019 11.08
Helsingissä otettu kiinni kolme miestä epäiltyinä törkeistä lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista – Poliisi: "Rikosnimikkeet saattavat elää tutkinnan edetessä"13.1.2019 13.18
Oulun poliisi tutkii 5 alaikäiseen tyttöön kohdistunutta törkeää seksuaalirikosta – varoittaa uudesta ilmiöstä18.12.2018 20.35
Oulun seksuaalirikosepäilyt nostivat Juha Sipilässä inhon – "Turvapaikkajärjestelmä ei suojele rikollisia"11.1.2019 19.11

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu