Makumaailma

Tanakka paistettu pyörylä valloitti helsinkiläisravintolat – "Pitää olla kypsänä sisältä kuohkea"

RUOKA Helsinkiläisissä ravintoloissa on jälleen jokavuotinen bliniaika. Tuhti syötävä on kotoisin Venäjältä.

Jesse Sipikari on juuri kääntänyt blinipannussa kypsyvän blinin, ja kirkastetun voin hyvin ruskettama paistopinta on tullut esille.

Jussi Vehkasalo

– Blinejä saa olla paistamassa koko ajan, kertoo Aleksanterinkadun ravintola Raffaellon keittiön vuoromestari Jesse Sipikari.

Vastikään saman ravintolaketjun Salvesta Raffaelloon siirtynyt Sipikari kertoo hyvän blinin salaisuuden:

– Blinin pitää olla kypsänä sisältä kuohkea. Bliniä ei saa paistaa liian kuivaksi, ja kirkastettua voita ei paistamisessa pidä käyttää liikaa.

Raffaellossa blinien kanssa tarjoillaan peruslisäkkeinä smetanaa, punasipulia ja tilliä.

– Suosituimpia valittavista lisäkkeistä ovat lohimousset, täällä on kylmäsavulohimoussea. Myös metsäsienisalaatti on suosittua, Salvessa on tarjolla myös kylmäsavustettua poroa, Sipikari luettelee.

Blinien pohjataikina käy ja siihen muodostuu kuplia.

Eri ravintoloissa on hieman toisistaan poikkeavia blinilisukkeita, eri kalojen mädit ovat vahvasti esillä listoilla.

– Raffaellossa blinejä saa koko päivän lounaasta alkaen. Enimmäkseen tilataan kahta bliniä lisukkeineen.

Blinin pitää olla kypsänä sisältä kuohkea."

Blini ei ole mikä tahansa suolainen, paksu pikkupannari tai lettu, vaan sangen tuhtia tekoa oleva pyörylä.

Hyvän, keskivertoa olevan nälän on syytä kurnia jo kahdenkin blinin syömiseen täytteineen.

– Blinien valmistus menee niin, että pohjataikina tehdään ensin, ja se saa käydä yli yön huoneenlämmössä. Seuraavana päivänä pohjaan lisätään loput ainesosat. Meillä käytetään gluteenitonta jauhoseosta, ja koska myös pohjataikinan tattarijauho on gluteenitonta, sopivat blinit myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.

– Meillä blinit nostetaan blinipannuista lautaselle, johon mahtuu myös asiakkaan tilaamia lisukkeita, Sipikari kertoo.

Valmiit blinit lisukkeineen.

Bliniperinne saapui Suomeen jo 1800-luvulla venäläisten ruhtinaiden matkassa. Hoveissa blinien kanssa siemailtiin samppanjaa.

Blineillä voi herkutella nyt hyvin monissa helsinkiläisravintoloissa, kuten esimerkiksi Eläintarhanlahdella kelluvassa Meripaviljongissa, jossa blinibrunssia tarjoillaan maaliskuun loppuun asti.

Ullanlinnan venäläisessä klassikkoravintola Šašlikissa bliniviikot jatkuvat 16. helmikuuta asti.

S-ryhmän ravintoloista blinikauteen osallistuu Raffaellon lisäksi toistakymmentä ravintolaa, kuten esimerkiksi Kappeli, Kaarna ja Plaza Restaurant.

Blinit

Ravintola Kappelin bliniohje:

  • Taikinapohja: 0,5 l maitoa
  • 6 g kuivahiivaa
  • 15 g suolaa
  • 10 g sokeria
  • 310 g tattarijauhoa
  • Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muut aineet. Anna taikinapohjan käydä huoneenlämmössä yön yli
  • Taikina:
  • 4 dl olutta
  • 150 g vehnäjauhoa
  • 1 kananmuna
  • 1,2 dl valkuaista, vaahtona

Lisää ainekset taikinapohjaan, valkuaisvaahto viimeisenä nostellen. Paista runsaassa kirkastetussa voissa blinipannulla. Reseptistä tulee noin 10 isoa bliniä. Kaada valmiin blinin päälle voisulaa, nauti lisukkeiden kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Lisukkeena lentokalanmätiä, punajuuritartaria, kuusijäätelöä – Blinipannut kuumenevat yhä useammassa ravintolassa21.1.2017 09.10
Kaukasialainen menu ja laaja vodkavalikoima keskelle Helsinkiä – huokea blinibaari avaa suojelutalossa18.2.2016 18.35
Helsinkiläinen klassikkoravintola tekee pikapaluun – meni kiinni vain kuukausi sitten15.1.2019 14.34

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu