Puheenaihe

Ihmetteletkö, miksei kotikatuasi aurata heti? – Tässä aurauksen pelisäännöt Helsingissä

Sauvo Jylhä / Arkisto

Lumisade on jatkunut Etelä-Suomessa jo useamman päivän ajan, ja paksuuntuvat nietokset vaikeuttavat arkista elämää ja liikennettä kaupungissa. Helsingin kaupungin kaupungin koko kalusto on nyt käytössä lumen auraamiseksi.

Pihoille ja katujen reunuksille kertyvät lumikasat hidastavat kaikkia liikennemuotoja, ja etenkin joukkoliikenteellä on vaikeuksia.

Helsingin kadut aurataan hoitoluokituksen mukaan. Ensin aurataan pääkadut ja joukkoliikenteen käyttämät kadut. Asuntokadut ovat vuorossa heti niiden jälkeen.

Tavoitteena on aina, että kaikki asuntokadut on aurattu viimeistään kolmen vuorokauden kuluttua siitä, kun lumisade päättyy. Vastaavasti pyöräilyn ja jalankulun väylillä on hoitoluokituksensa.

Töitä riittää, sillä Helsingissä on kaupungin tiedotteen mukaan katualueita noin 2 100 hehtaaria, ja tämän lisäksi puistoissa on talvikunnossapidettäviä reittejä noin 100 hehtaaria. Tämän kaiken hoitamiseen kaupunki käyttää reilut 23 miljoonaa euroa vuosittain.

Yhteensä auraukseen ja lumen kuormaamiseen käytetään noin 400 ajoneuvoa, joista suurin osa on kaupungin omia. Osa käytetyistä auroista ja kuorma-autoista on aliurakoitsijoiden. Tällä hetkellä koko kalusto käytössä hoitamassa talvikunnossapitoa.

Aurattua lunta kuljetaan Helsingissä kahdeksalle lumenvastaanottopaikalle. Päivittäin lunta kuljetaan 600–2 000 kuormaa eli noin 10 000–35 000 kuutiota.

Keskimääräisenä talvena lunta kuljetaan lumenvastaanottopaikoille 50 000 kuormaa. Tänä talvena on tähän mennessä kuljetettu 22 000 kuormaa, mutta jos sää säilyy samanlaisena kuin nyt 50 000 kuorman määrä ylittyy tänä talvena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Näin sujuu auraus Helsinki-Vantaalla 49 sentin ennätyshangissa: Aura, lumilinko, sulatusauto ja kitkanmittaaja – "Tähän kaikkeen menee 11 minuuttia"29.1.2019 10.50
Aurattiinko katusi huonosti, eikö lumiauraa näkynyt? – Pistä palaute täältä17.1.2019 07.15
Miksi auraus tekee jalkakäytävästä joskus pirullisen liukkaan? – Nollakeli on auraajan painajainen26.12.2018 11.46
Tonttikatujen pysäköintiä aiotaan muuttaa ympärivuotisesti – tavoitteena lumenaurauksen helpottaminen30.10.2018 11.59

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu