Ruoka

Kokeile spagetin sijaan vaikkapa tagliatellea tai gnoccheja – tässä niille maukkaat kastikkeet

Italialaisten ohjeiden mukaan kuivaa pastaa keitetään noin 100 grammaa ruokailijaa kohti.

Gnocchit ovat perunapohjaisia pastapalleroita. Maista, voit jäädä koukkuun.

Katja Luoma

Pastalajeja on satoja, joten tutustumista riittää. Kun seuraavan kerran teet pastaruokaa, jätä spagetti hyllyyn, kokeile uutta muotoa ja sille suositeltua kastiketta.

Italialaisten ohjeiden mukaan kuivaa pastaa keitetään noin 100 grammaa ruokailijaa kohti. Siihen tarvitaan litra vettä ja 10 grammaa suolaa, suomalaisen mittapuun mukaan erittäin paljon suolaa.
 

Tagliatelle al ragú

(neljälle)

  • 1–2 sipulia
  • 1–2 valkosipulinkynttä
  • 1–2 porkkanaa
  • pala varsiselleriä
  • 100 g pekonia
  • 400–500 g nautasikajauhelihaa
  • 1–2 dl valko- tai punaviiniä
  • 400 g tölkkitomaatteja
  • 2–3 dl lihalientä
  • 1–2 dl kermaa
  • suolaa, pippuria
  • parmesaania

1.Pilko kasvikset ja pekoni. Freesaa hetki pannulla, lisää jauheliha. Paista kymmenisen minuuttia, lisää viini. Lisää säilyketomaatit ja mausta ruoka suolalla ja pippurilla.

2.Lisää lihalientä nesteeksi, anna hautua hiljaisella tulella pari tuntia. Sekoittele välillä. Jos kastike tuntuu kuivalta, lisää lihalientä.

3.Lisää kermaa ja anna hautua vielä ainakin puoli tuntia. Älä tee kastikkeesta ohutta, aito bolognalainen ragú ei kellu liemessä.

4.Tarjoa tagliatellen kera. Raasta päälle parmesaania.
 

Gnocchit pinaattikastikkeessa

(kahdelle)

  • 2 rkl voita
  • valkosipulinkynsi
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 2 dl maitoa
  • 3 dl tuoretta pinaattia silppuna
  • suolaa, pippuria
  • 1–2 dl parmesaaniraastetta

1.Sulata voi pannussa, freesaa valkosipulia hetki. Lisää pannulle vehnäjauhot, sekoita hyvin ja anna jauhojen turvota. Lisää maito hyvin sekoittaen.

2.Lisää hienoksi hakattu pinaatti. Jos kastike on paksun tuntuista, lisää tilkka maitoa. Mausta suolalla ja pippurilla, sekoita parmesaani kastikkeeseen. Kypsennä gnocchit pakkauksen ohjeen mukaan, sekoita kastike pastan joukkoon ja tarjoa heti.
 

Orrecchiettet parsakaalin kera

(kahdelle)

  • pieni parsakaali
  • muutama siivu pekonia
  • tai pari italialaista tuoremakkaraa
  • tai 1–2 sardellifilettä (ital. anchovy)
  • 2 valkosipulinkynttä
  • ripaus kuivattua chiliä
  • ripaukset suolaa ja pippuria
  • oliiviöljyä
  • parmesaania tai pecorinoa

1.Paloittele parsakaalit pieniksi kukinnoiksi, kiehauta ne. Pilko pekoni, makkarat tai sardellit. Kuumenna ne pannulla tilkassa oliiviöljyä, lisää valkosipuli ja parsakaalin kukinnot. Mausta suolalla, pippurilla ja chilillä.

2. Keitä pasta. Lisää kastike kypsän pastan joukkoon. Valuta päälle oliiviöljyä, viimeistele parmesaanilla.
 

Kirjoittaja: Mervi Pasanen

Lue tästä, miksi pitkä ja ohut pasta vaatii erilaisen kastikkeen kuin pyöreä ja muodokas

Aloita maistaminen vaikka näistä

Tortellini

Lihaliemessä tarjottuna

Kermakastikkeessa

Ragún eli lihan ja kasvisten kera (tosin bolognalainen isoäiti paheksuisi)

Farfalloni

Con funghi eli sienikastikkeen kera

Alla zucca eli kurpitsan kera

Con panna eli kermaiset kastikkeet

Le trofie

Pesto

Pestoa, ricottaa ja herneitä

Spagetti nro 3

Aglio, olio e peperoncino eli valkosipulinen öljykastike

Allo scocglio eli simpukoita

Orrecchiette

Kasviskastikkeet, sisältävät usein parsakaalia

Garganelli

Grada padano, prosciutto di parma ja punasalaatti

Alla zingara eli kinkkua, sieniä ja paprikaa

Tomaattia ja mozzarellaa

Bucatini

All'amatriciana eli pekonia ja tomaattia

Tagliatelle

Al ragú eli lihaa ja kasviksia

Con funghi eli sienikastikkeen kera

Fusilli

Aurinkokuivattua tomaattia, kesäkurpitsaa ja ricottaa

Tonnikalakastike

Gnocchi

Voita, salviaa ja parmesaania

Tomaattia ja basilikaa

Ragú eli lihaa ja kasviksia

Juustokastike "neljän juuston kastike"

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Klikkaa uusin lehti!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu