Puheenaihe

Nyt tarkkana: Vesisade saa lumikuormat liikkeelle katoilta – "Viikonloppuna sataa kaikkea mahdollista"

Helsingin Töölössä tarvittiin hinausautoa. Viikonloppuna kuljetaan todennäköisesti loskakelissä.

Lukijan kuva/Patrick Wikblad

Perjantain ja viikonlopun aikana taivaalta sataa Ilmatieteenlaitoksen meteorologi Petri Hoppulan mukaan todennäköisesti kaikkea mahdollista. Hoppula arvioi lähipäivien sateen olevan valtaosin vettä ja räntää, mutta myös lumihiutaleita nähtäneen.

Pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla lämpötila lauhtuu viikonlopuksi, mutta varsinkin ensi yönä ollaan nollan tuntumassa ja käydään pakkasen puolella. Lauantaina ja sunnuntaina lämpötila kohoaa monin paikoin jopa kahteen lämpöasteeseen.

Tulevien päivien aikana kannattaa Hoppulan mukaan kiinnittää erityistä varovaisuutta harjakattoisten talojen lumikuormiin, jotka voivat lähteä lauhan sään ja sateiden vuoksi liikkeelle.

– Kun noin kovasti lauhtuu, lumi voi pudota. Nyt kannattaa uskoa kieltomerkkejä, hän muistuttaa.

Toinen huomioitava asia on Hoppulan mukaan liukkaat kulkuväylät, kuten jalkakäytävät.

– Kun jään pinnalle sataa vettä, se on erittäin liukas. Vesisade ei sulata sellaisia paikkoja, joissa on useamman sentin jääkerros, hän kertoo.

Myös Helsingin pelastuslaitos muistuttaa Twitterissä katoilta putoavan lumen jään vaarasta. Pelastuslaitos kehottaa liikkumaan varovaisesti ja noudattamaan merkittyjä vaara-alueita sekä tarkkailemaan ympäristöä.

 

Ensimmäinen sadealue saapuu pääkaupunkiseudulle ensi yön aikana, jolloin maahan leijailee lumihiutaleita. Perjantaina aamupäivän aikana kuljetaan jo vesi- ja räntäsateessa.

Viikonlopun toinen sadealue on odotettavissa pääkaupunkiseudulle ja Uudellemaalle lauantaina päivällä, jolloin sade on valtaosin vettä.

Hoppulan mukaan sunnuntaina aamupäivästä saadaan viikonvaihteen kolmas sade, joka tulee todennäköisesti vetenä.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Uudesta mega-aseesta tuli tehokas apu lumisotaan Helsingissä – valkoinen kurittaja lorisee nyt vetenä viemäriin7.2.2019 10.20
Sankka lumisade piinaa aamuun saakka: Posti ei pysty jakamaan kaikkia lähetyksiä – vaikein tilanne pääkaupunkiseudulla5.2.2019 17.05
Uudenmaan lumiennätys on nyt 58 senttiä: poikkeamat keskiarvoon hurjia – "Paljon sitä on"30.1.2019 10.15
Meteorologi: "Ei ole mahdotonta, että talven pakkasennätys menisi taas rikki" – Paukkupakkasten jälkeen luvassa lisää lunta27.1.2019 10.40
Pakkanen paukkui Uudellamaalla taas talven ennätykseen -33,2 – jäätävämpää kuin Lapissa22.1.2019 08.55
Kova pakkanen voi olla lemmikille hengenvaarallinen – näistä merkeistä tiedät, että on aika mennä sisään27.2.2018 20.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu