Puheenaihe

Sami Hedberg paljastaa, jolloin tiesi tekevänsä läpimurron – "Joku tuntematon tuli kysymään"

Toni Tervo

Sami Hebdberg nousi ensimmäisen kerran stand up -lavalle helmikuussa 2005.

Sen jälkeen loppu onkin pitkälti historiaa. Vuosien saatossa miehestä on tullut Suomen rajojen sisällä menestynein koomikko, hän on näytellyt elokuvissa, tv:ssä, auttanut muiden koomikoiden uraa ja tukenut suomalaisen koripallon kehitystä.

Mutta mikä teki juuri Sami Hedbergistä niin suositun? Se on kysymys, jota mies on itsekin joskus miettinyt.

– Kun aloitin, niin stand up -koomikkoja ja paikkoja esittää oli todella vähän. Verrattuna vaikka nykypäivään, kun Helsingissä on kymmeniä open mic -iltoja. Kilpailu oli vähäisempää. Sitten ehkä kun katsoo alkuaikojeni tekemistä, niin se oli ehkä kehollisempaa kuin kellään muulla. Se erotti minut muista. Oli paljon ääniä ja imitaatioita. Siitä se minun kokovartalomies -nimikkeenikin tuli.

– Nyt tietenkin kun katsoo vanhaa tekemistäni, niin sitä miettii, että mitä ihmettä minä oikein tein. Vuosien saatossa opin enemmän shown käsikirjoittamisesta ja että voin puhua vaikka 30 minuuttia Suomi-säännöistä ja se toimii. Tärkeää on, että miten asiat esitetään. Jos katsoo vaikka Eddie Murphyn vanhoja keikkoja, niin nehän ovat pääosin alapääjuttuja ja kakkavitsejä. Mutta hän esittää ne yleisölle loistavasti ja seisoo niiden takana.

Stand up -komiikan läpilyönnissä Suomessa isossa roolissa oli internet. Esimerkiksi klipit Hedbergin keikoilta kiersivät ahkerasti Youtuben kaltaisissa palveluissa ja auttoivat osaltaan miestä tekemään itseään tunnetuksi.

Koomikko muistaa yhä hetken, kun ajatteli lyöneensä läpi.

– En ehkä muuta isoa hetkeä osaa sanoa kuin vuoden 2008, kun sain ensimmäistä kertaa oman shown. Jostain syystä ihmiset tykkäsivät siitä ja tulivat katsomaan. Se oli niin suosittu, että sen pohjalta sain oman DVD:n. Se on jäänyt mieleen.

– Muistan myös ensimmäisen kerran, kun joku tuntematon tuli kysymään ravintolassa, että oletko sä se Hedbergin Sami.

Hedberg kuitenkin toteaa, että hän ei suunnitelmallisesti kartoittanut uraansa alusta saakka.

– Vuonna 2005 en päättänyt, että vuonna 2019 esiintyisin Konttorin Suomi-version kolmannella kaudella, koomikko nauraa.

Suomalainen stand up -on saanut viime vuosina myös oman lähettilään ulkomaille, kun Ismo Leikola on saavuttanut huikeaa menestystä Yhdysvalloissa. Hedberg on kollegansa menestyksestä erittäin iloinen.

– Aina välillä kuuluu jotain pohdintaa, että olenko kateellinen. En todellakaan. Ismo on tehnyt todella ison ja pitkäkestoisen työn ulkomaille pääsyn takia ja se on upeaa. Hän kiersi vuosia pieniä klubeja Englannissa ja muualla. Ismon saavutus esimerkiksi Conaniin pääsyyn on niin iso, että sitä ei oikein Suomessa tajuta ja suoraan sanottuna siitä puhutaan täällä aivan liian vähän.

Hedberg myöntää joskus pohtineensa, että pitäisikö hänenkin kokeilla läpimurtoa ulkomailla.

– En voi sanoa, etten olisi sitä koskaan miettinyt. En ole kuitenkaan alkanut siihen, että lähtisin miettimään juttuja englanniksi.

Tällä hetkellä Hedbergillä on kotimaassa runsaasti työnsarkaa. Keikkojen lisäksi miestä työllistävät tv-työt. Yksi niistä on Suomen Konttorin kolmas kausi, jossa koomikko esittää tuttuun tapaan säheltävää pomoa Pentti Markkasta.

– On kuin olisi kotiin palannut. Ensimmäinen kausi oli oppimista ja toinen vielä meni jonkin verran sisäistäessä. Nyt minulla ja työryhmällä tekeminen on jo rentoa. On ollut ihan mahtava fiilis tehdä sarjaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu