Puheenaihe

Jäämeren ratahanke jäihin – Rata ei olisi kannattava

Näillä näkymin junan kyydissä ei pääse Jäämerelle.

Ville Rinne

Jäämeren ratahanke ei tällä erää etene.

Jäämerenradan edellytyksiä selvittäneen työryhmän loppuraportin mukaan hanke ei olisi taloudellisesti kannattava minkään selvityksessä tarkastellun rahoitusmallin mukaan.

Vuotuisen kuljetusvolyymin tulisi olla 2,5 miljoonan tonnin luokkaa, jotta vuosittaiset ylläpitokustannukset saataisiin katettua.

– Tällaista kuljetusmäärää ei selvityksen mukaan voida nyt olemassa olevien tietojen perusteella pitää realistisena ilman merkittäviä muutoksia alueen elinkeinotoiminnassa tai eri liikennemuotojen kustannuksissa, raportissa todetaan.

Radan on katsottu hyödyntävän Lapin matkailua, mutta pelkillä matkailutuloilla ei radan rakentamista kuitenkaan rahoitettaisi –  eikä matkailu ole riittävä peruste ratahankkeelle.

Raportissa todetaan myös, että ratahankkeen toteuttamiseen liittyvä suunnittelu- ja lupaprosessi olisi pitkä ja monivaiheinen niin Suomessa kuin Norjassa. Nopeimmillaankin radan suunnittelu ja rakentaminen kestäisi vähintään 15 vuotta.

Jos hanketta päätettäisiin edistää, olisi saamelaisten osallistuminen varmistettava, jotta hanke ei peruuttamattomasti vahingoittaisi heidän kulttuuriaan tai elinkeinojaan.

Päätöstä radan toteuttamisesta tai ratalinjauksen valitsemisesta ei ole Suomessa tai Norjassa tehty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu