Puheenaihe

Raivostunut isä muilutti 12-vuotiaita skeittiparkissa – tuomiot lievistä pahoinpitelyistä ja laittomista uhkauksista

Mies valitti käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen, mutta ei saanut tapaustaan edes jatkokäsittelyyn.

Skeittaajien keskinäinen välien selvittely päätyi käräjille, kun raivostunut isä sekaantui asiaan ja ryhtyi kovistelemaan 12-vuotiaita. Kuvituskuva.

Lasse Yrjölä

Helsinkiläisessä Suutarilan skeittiparkissa viime vuoden heinäkuussa tapahtunutta välikohtausta puitiin marraskuussa käräjäoikeudessa. Kahden 12-vuotiaan pojan lievästä pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta tuomion saanut 52-vuotias mies valitti tuomiostaan hovioikeuteen, joka jätti käräjäoikeuden tuomion voimaan ilman jatkokäsittelyä.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun skeittipuistoon päräytti skootterilla raivostunut isä setvimään lasten välistä riitaa. Hän tuli panemaan tilille paikalla olleita poikia, jotka olivat miehen käsityksen mukaan kiusanneet hänen jälkikasvuaan.

Isä kertoi tuomioistuimelle olevansa itse entinen koulukiusattu, joten hän ei siedä kiusaamista yhtään.

Skeittiparkissa miehen poikien kanssa aiemmin nokkapokkasille joutuneet pojat olivat pukeutuneet huppareihin. Mies kertoi ensitöikseen poistaneensa huput poikien päästä, jotta hänen lapsensa saattoivat tunnistaa kyseiset pojat. Huppareihin pukeutuneiden poikien mukaan mies kävi heihin käsiksi heti. Mies kiisti tämän ja sanoi ohjanneensa pojat alueen aidan luokse ristiselästä.

Todistajia kuultuaan oikeuslaitos katsoi miehen ottaneen poikia niskasta kiinni ja retuuttaneen heidät aidalle. Molemmille pojille aiheutui retuuttamisesta kipua ja toiselle naarmuja, toiselle punoitusta kaulaan. Mies syyllistyi molempien poikien kohdalla lievään pahoinpitelyyn. Käräjäoikeus katsoi tuomiolauselmassaan pahoinpitelyn vähäiseksi.

Aidan luona mies karjui pojille, sen hän myönsi. Toinen pojista pääsi livahtamaan tilanteesta, toinen jäi miehen käsiin kuuntelemaan hänen huutoaan.

Poikien mukaan mies uhkasi polttaa heidän kasvojaan skootterin kumilla ja laittaa heidän päänsä skootterin renkaan alle. Miehen mukaan väite oli naurettava, koska sen toteuttaminen ei olisi käytännössä edes mahdollista. Todistajan mukaan hän oli huutanut toiselle pojista kysymyksen "haluatko, että pääsi on skootterin pyörän alla?".

Käräjäoikeus katsoi miehen huutamisen jo itsessään olleen 12-vuotiaille pelottavaa, vaikka lähistöllä oli muita aikuisia, ja mies tuomittiin myös laittomasta uhkauksesta. Hänen katsottiin syyllistyneen laittomaan uhkaukseen kahdesti.

Toisessa syytekohdassa miehen kerrottiin uhanneen poikia apinalla, joka tulee repimään "pallit irti". Miehen mukaan toinen pojista oli viisastellut siihen kysymällä, onko hän varma, onko apinalla sukuelimiä. Suukopu täytti miehen osalta laittoman uhkauksen määritelmän.

Mies sai rangaistukseksi 60 päiväsakkoa, mikä tarkoittaa hänen tuloillaan 1 020 euroa. Lisäksi hänen pitää maksaa uhreille lähes 2 000 euron edestä kipu- ja kärsimyskorvauksia. Korvaukset jakautuvat siten, että miehen käsiin jääneelle pojalle miehen on maksettava 1 250 euroa. Livahtamaan päässyt poika saa 700 euron korvaukset.

Mies ei hyväksynyt tuomiotaan miltään osin, mutta oikeuslaitoksen päätöksellä asia on nyt loppuun käsitelty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu