Urheilu

Teemu Suninen kaasuttaa Ruotsin MM-ralliin menestys mielessä – "Ne pienet hetket puhtaalla ajolinjalla ovat se juttu"

Teemu Suninen on pöllyttänyt lunta oikein kunnolla valmistautuessaan Ruotsin MM-ralliin.

Valmis taisteluun. Teemu Suninen ja M-Sport Ford WRT testasivat Hirvensalmen maisemissa Ruotsin MM-ralliin.

Miika Wuorela

Teemu Suninen rynnistää Ruotsin MM-rallin reitille menestys mielessään. M-Sportin tiimi valmistautui koitokseen Suomen runsaslumisessa talvessa, eikä jättänyt yhtään kiveä kääntämättä.

Testirekkojen saavuttua Hirvensalmelle, oli Sunisen aika hypätä Fiesta WRC:n puikkoihin, vaikkei Monte Carlo -rallin maalijuhlallisuuksista ollut vielä kuin kolme päivää.

Valkoinen testiauto pöllyytti lunta koko pitkän päivän. Se kannatti, sillä Sunisen mieliala nousi kilometri kilometriltä. Lopulta, illan jo hämärryttyä, autosta nousi tyytyväinen kuljettaja.

– Ajoimme hyvän testipäivän, yli 200 kilometriä. Nyt oli paljon säätömuutoksia kokeiltavana viime vuoteen verrattuna, mutta tuntuu siltä, että olemme ottaneet stepin eteenpäin. Ainahan sitä toivoisi, että olisi enemmänkin aikaa testata.

Torstai-iltana klo 21.08 alkavaan Ruotsin MM-ralliin Suninen ja kartanlukija Marko Salminen lähtevät seitsemäntenä autona. Se on mainio tarkkailuasema, sillä edellä menevät autot varsin todennäköisesti puhdistavat tietä takaa tuleville.

Sen varaan ei voi kuitenkaan tuudittautua, sillä poikkeuksiakin kuljettajissa on. Jotkin kilpakumppaneista taitavat myös puuromaisella pinnalla kovaa ajamisen.

– Kelistä ja lähtöpaikasta se vähän riippuu, vaikka ei se kaikkea merkkaa. Viime vuonna Ott Tänak ajoi toisena autona reitillä perjantaina ja pystyi pohja-aikoihin. Ne pienet hetket, jotka pystyy olemaan puhtaalla ajolinjalla, ovat se juttu. Se tarkoittaa todella tarkkaa ajoa, ja maksimaalisen pidon etsimistä.

Kelistä riippumatta, mennään Ruotsissa monin paikoin yhtä kaistapäistä vauhtia kuin kotoisessa Neste Rallissakin. Nyt erona on kuitenkin se, että teitä reunustaa valkoinen, pehmeä lumimassa, joka on valmiina halaamaan liian leveälinjaisesti eteneviä kuljettajia.

– Kisana Ruotsin on Suomen kaltainen; nopeudet ovat yhtä hurjia. Lumipenkat vähän hidastavat, mutta niihin voi joskus vähän nojata, vaikka tarkoituksellista se ei ole. Siinä on kuitenkin edellä useampi auto, jotka voivat muokata niitä.

Vaikka kartanlukijan tehtäviä hoitaa tällä kaudella uusi mies, ovat nuotit säilyneet muuttumattomina viime vuodesta. Rallireitin lopullinen silaus on tosin selvillä vasta, kun h-hetki koittaa. Varmuudella kovaa ajavia kuljettajia löytää jokaisesta haastajatiimistä.

– Lähdemme ralliin vanhoin nuotein. Lumitilanteesta riippuen niihin voi joitakin muutoksia tulla, niin sanottuja auramiehen paikkoja. Monten kärkikolmikko on varmasti kova Ruotsissakin. He ovat maailman parhaimmat kuljettajat, joten marssitahdista tulee taatusti kova, Suninen tietää.

Teksti: Miika Wuorela

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ogieria odottaa ikävä tehtävä Ruotsin MM-rallissa – "Pelkään, että sora alkaa pistää esiin jään alta nopeasti"11.2.2019 21.30
Testeissä rytisi rajusti, mutta Loeb ei pienistä hätkähdä: ”Tästä voi tulla kauden jännittävin ralli”11.2.2019 22.12
Video: Viime vuonna kolari Tänakin kanssa, nyt Mäkinen kehuu vuolaasti – Ruotsissa luvassa lisää Meeken hehkutusta?11.2.2019 21.27

Etusivulla nyt

Uusimmat: Urheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu