Puheenaihe

Näin rajusti pikavippaajien pitää maksaa takaisin – firmojen saamiset kasvoivat 52 prosenttia

Viranomaisten rekisterissä oli viime vuoden lopussa jo 60 luotonantajaa

Korkeat luottojen korot ja käsittelymaksut mahdollistavat yritysten paisuneet liiketulosprosentit ja suuret saamiset.

Arkisto Riitta Ketola

Suomalaiset velkaantuvat vauhdilla kulutusluottoja myöntäville toimijoille, bloggaa ekonomisti Adam Saada Suomen Pankin ylläpitämällä Euron & Talous -sivustolla. Hän muistuttaa, että asiasta on syytä huolestua.

Kotimaisten viranomaisten ohella myös Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) on nostanut ilmiön esille Suomea koskevassa maaraportissaan. Samoin Euroopan järjestelmäriskikomitea on varoittanut Suomea kotitalouksien velasta jo vuonna 2016. Etelä-Suomen aluehallintoviraston (ESAVI) listalle oli rekisteröitynyt viime vuoden lopussa 60 kuluttajaluotonantajaa.

Pikavippaajien saatavat olivat vuonna 2017 yhteensä 700 miljoonaa euroa eli 127 euroa per jokainen suomalainen. Kulutusluottoja myöntävien toimijoiden lainasaamiset kasvoivat yhteensä huimat 52 prosenttia.

Pikavippien todellisesta vuosikorosta voidaan tehdä vain arvioita.

Pikavippien todellisesta vuosikorosta voidaan tehdä vain arvioita perustuen toimijoiden omiin verkkosivuihin. Monet firmat tarjoavat vakuudettomia kulutusluottoja, joiden korko voi olla jopa 50 prosenttia.

Lisäksi päälle voi tulla käsittelymaksuja ja muita kuluja, jotka paisuttavat alkuperäistä lainasummaa holtittomasti. Osa firmoista ei salli lainanmaksua takaisin nopeutetussa aikataulussa taatakseen rahavirran jatkumisen. ESAVIn listan toimijoiden tilikauden tulos oli keskimäärin 2,3 miljoonaa euroa ja voittoa ne tekivät 23 prosenttia vuonna 2017.

Kulutusluottoja voivat myöntää monet eri toimijat pikaluottoja tarjoavista rahoitusalan yrityksistä ajoneuvorahoitusta myöntäviin yhtiöihin.

Listalle rekisteröityjen toimijoiden yhteenlaskettu tase oli tilinpäätösten mukaan vuoden 2017 lopussa yli 4,7 miljardia, Adam Saada laskee blogissaan. Eniten kasvua tekivät korkeakorkoisia kulutusluottoja tarjoavat toimijat eli pikavippaajat.

Ajoneuvorahoitusta myöntävillä toimijoilla kasvu oli 23 prosenttia. Ajoneuvorahoittajien lainasaamiset ylittivät kolme miljardia euroa vuonna 2017 ja kasvua edellisvuoteen kertyi 600 miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Älä tee tätä virhettä – Takuusäätiö varoittaa: Velkojen yhdistäminen 50 000 euron pikavipiksi vain pahentaa kierrettä3.10.2018 10.15
Olli ja vaimo pitivät kulissia yllä 4000 euron luotolla, kunnes tuli romahdus – Yle: ”Kyllä tässä aika neuroottinen ja saita on” 11.2.2019 10.25
Näin suomalaiset tuhlaavat rahansa pikalainoihin – "Pikavippi on harhaanjohtava termi"4.3.2019 06.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu