Puheenaihe

Syöpäjärjestö kehottaa nuoria miehiä tarttumaan kiveksiin – yksityiskohtainen opetusvideo poistaa pelot

Syöpäjärjestöjen ”Katsasta kassis” -kampanja tarjoaa nuorille miehille ohjeita kivesten omatarkkailuun. Kampanja on suunnattu erityisesti 15-35-vuotiaille.  Kivessyövän ennuste on hyvä, mikäli se löydetään varhain.

Kuvakaappaus Syöpäjärjestöjen videolta.

Syöpäjärjestöt on julkaissut Katsasta kassis -videon, jossa 15–35-vuotiaille annetaan ohjeita kivesten omatarkkailuun. Videon tarkoituksena on poistaa nuorilta miehiltä pelkoja, joita heillä saattaa liittyä oman kehon tarkkailuun, kertoo Syöpäjärjestöjen kehittämispäällikkö Virve Laivisto.

Aikaisessa vaiheessa löytyneen kivessyövän ennuste on hyvä.

– Se on mahdollista, mikäli mies opettelee tunnustelemaan kiveksensä ja huomaa niissä tapahtuvat muutokset, sanoo kirurgian professori Teuvo Tammela.

Kivessyöpä on alle 35-vuotiaiden miesten yleisin syöpä. Kivessyöpään sairastuneiden määrä on viisinkertaistunut Suomessa vuodesta 1980. Uusia tapauksia vuonna 1980 oli 33, kun vuonna 2016 niitä oli jo 163.

– Tärkeintä olisi löytää kivessyöpä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin ennuste on hyvä. Se on mahdollista, mikäli mies opettelee tunnustelemaan kiveksensä ja huomaa niissä tapahtuvat muutokset, sanoo kirurgian professori Teuvo Tammela.

Tavallisin syy hakeutua lääkäriin on potilaan tai partnerin havaitsema toispuoleinen kiveksen oireeton suurentuminen tai kyhmy. Osalla kives kovenee tai kipuilee.

Jokaista kiveksensisäistä kyhmyä tulee pitää pahanlaatuisena, kunnes lääkäri on todennut, ettei kysymys ole syöpäkasvaimesta. Lääkäriin tulisi hakeutua heti, jos tuntee kiveksissä jotain poikkeavaa.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Suomeen tuoduissa kekseissä ja sipseissä paljastui syöpäriski – 9 tuotetta ylitti raja-arvon7.2.2019 08.35
Lääkeväärennökset voivat viedä hengen – Suomessa paljastunut jo kolme tapausta syöpälääkkeistä5.2.2019 19.00
Sari Seppälä menehtyi haimasyöpään, kertoo IL – tällainen on salakavalasti etenevä sairaus30.1.2019 10.28

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu