Puheenaihe

Torstaina ollaan taas "älliä etsimässä" – Helsinki säilyttää penkkariajot perinteisellä paikallaan vaikka lukuloma alkoi jo

PENKINPAINAJAISET Lukiolaiset juhlivat torstaina perinteisiä penkkareita. Autot lähtevät liikkeelle kello 13.

Helsingin kuvataidelukion Henna Poikolan ja Satu Muurisen (oik.) työn alla oli alkuviikolla Saturnus syö poikaansa -teos. Vieressä (vas.) Anna Äikäs ja Noora Ruotsalainen maalasivat signeerausta tekstille Lukio syö miestä.

Sanna Jompero

Helsingin kuvataidelukion penkkareiden teemana on tänä vuonna elokuvat ja tv-sarjat. Oppilaat valmistelivat alkuviikolla penkkariautojen kylkiin kiinnitettäviä banderolleja.

– Tässä on vähän niin kuin ällillä ja älliä, Ella Svens havainnollistaa tekstin kaksoismerkitystä koputtaen päätänsä.

Nemoa etsimässä -elokuvan sijaan nyt ollaan Älliä etsimässä. Elokuvasta tuttuja kaloja lähestyy ilkikurisen näköinen hai, jonka otsassa lukee YTL (Ylioppilastutkintolautakunta). Lakittomat kalat ovat kuvassa kauhuissaan, kun taas lakillisella on syytä hymyyn.

Tänä keväänä lukiossa on noin 160 abia, joiden kuljettamiseen on torstaiksi varattu kolme kuorma-autoa.

Henna Poikolan ja Satu Muurisen viimeistelemä taulu on kopio teoksesta Saturnus syö poikansa, jonka taidemaalari Francisco de Goya maalasi vuosina 1820–1823.

Poikolan ja Muurisen vieressä Anna Äikäs ja Noora Ruotsalainen viimeistelevät Lukio syö miestä -tekstiä, joka saa maalausporukan hymyilemään. Kyse on sisäpiirivitsistä. Yhdessä plakaateista Harrison Fordin esittämä Indiana Jones juoksee "Kadonnen motivaation metsästyksessä".

Tulevaa penkkaripäivää abit odottavat innolla.

– Hauskaa, sanoo Äikäs.

– Kiva nähdä jälleen kavereita, Poikola toteaa.

Abien lukuloma alkoi epävirallisesti jo viime viikolla ja esimerkiksi Jyväskylässä penkkareita vietetiin jo 7. helmikuuta.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala teki tänä vuonna kyselyn lukion opiskelijoille ja kysyi, haluaisivatko he muuttaa penkkarit pidettäviksi viikkoa aikaisemmin, koska viikolla 7 ei ole enää kuuntelukokeita ja abien opiskelut ovat käytännössä jo päättyneet. Penkkareilla perinteisesti juhlistetaan lukuloman alkua.

– Noin 90 prosenttia opiskelijoista halusi pitää penkkariajot samalla paikalla kuin aina ennenkin, lukiokoulutuksen päällikkö Mervi Willman ynnää kyselyn tuloksia.

Vuosia käytössä olleista ylioppilaskokeiden hajautuksista huolimatta penkkareita pidetään jatkossakin kerran vuodessa, ei useammin.

– Emme ole miettineet hajautettuja penkkariajeluita. Yleensä kaikki opiskelijat osallistuvat ajeluihin kolmannen vuoden keväänä, vaikka opiskelisivatkin 3,5 tai 4 vuotta, Willman jatkaa.

Penkkarit ja vanhat tanssit tällä viikolla

Torstaina Helsingin keskustassa järjestettävässä penkkarikulkueessa on tänä vuonna noin 100 kuorma-autoa. Autojen kyydissä on noin 4 000 lukiolaista.

Merisatamanrantaan autot kokoontuvat kello 12.30 alkaen. Letka lähtee liikkeelle noin kello 13.

Autot ajavat reittiä Ehrenströmintie – Laivasillankatu – Eteläranta – Pohjoisesplanadi – Lönnrotinkatu – Hietalahdentori – Bulevardi – Yrjönkatu – Uudenmaankatu – Erottajankatu – Eteläesplanadi – Eteläranta.

Perjantaina noin 830 lukion toisen vuoden opiskelijaa tanssii vanhoja tansseja Helsingin Jäähallissa. Tilaisuus kestää noin 1,5 tuntia ja sinne on yleisöllä vapaa pääsy.

Jäähallissa Vanhojenpäivän tanssit järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1992. Tanssien järjestelyistä on viime vuosina vastannut Mäkelänrinteen lukio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu