Puheenaihe

Alamäki jyrkkenee: Yhä harvempi yritys luottaa tulevaisuuteen – taustalla 3 syytä

Kuvituskuva.

Arkisto/Ari Peltonen

Pienten ja keskisuurten yritysten luottamus tulevaisuuteen on heikentynyt. Enää 29 prosenttia pk-yrityksistä arvioi suhdanteiden paranevan seuraavan vuoden aikana. Vielä vuosi sitten luku oli 43 prosenttia ja viime syksynä 37. Tällä hetkellä 15 prosenttia pk-yrityksistä uskoo suhdanteiden heikkenevän.

Luvut käyvät ilmi Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön torstaina julkistamasta Pk-yritysbarometrista.

Ensimmäinen syy muutoksen taustalla on viennin oletettu hiipuminen.

–  Myös rakennusinvestointien määrän oletetaan edelleen vähenevän, pääekonomisti Mika Kuismanen Suomen Yrittäjistä avaa barometrin tuloksia.

Kolmas syy on työvoiman heikko saatavuus. Erityisesti voimakkaasti kasvuhakuiset yritykset ovat törmänneet vaikeuksiin saada työvoimaa, barometristä selviää.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo, että tulevaisuuteen vahvimmin uskovat yritykset, joiden kasvuhalu on voimakasta.

– Tarvitsemme lisää kasvuhakuisia yrityksiä. Yksi keino tähän on edistää yrittäjän ikääntymisestä johtuvia omistajanvaihdoksia, sillä yritysten jatkonäkymillä on yhteys niiden halukkuuteen uudistua ja kasvaa. Pk-yritysbarometrista nähdään lisäksi, että kansainvälisesti suuntautuneilla yrityksillä näkymät ja odotukset ovat edelleen selvästi keskimääräistä paremmat.

Yrityksistä 26 prosenttia kertoo ottaneensa ulkoista rahoitusta viimeisen vuoden aikana. Tässä ei ole tapahtunut muutosta edellisen barometrin tuloksiin verrattuna. 45 prosentilla vastanneista on lainaa rahoituslaitoksilta.

– Rahoituksen tarjonta on monipuolistunut. Niiden yritysten määrä, jotka eivät hae rahoitusta, vaikka sille olisi tarvetta, on vähentynyt. Tämä on hyvä asia, sillä edelleen vain kolme prosenttia rahoitusta hakeneista yrityksistä ilmoittaa saaneensa kielteisen rahoituspäätöksen, kertoo Finnveran liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu