Puheenaihe

40 prosenttia aktiivimallin kurittamista työttömistä sai toimeentulotukea – nuorten tuensaajien määrä putosi

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Työttömien etuuksia viime vuodesta alkaen leikannut aktiivimalli on vaikuttanut odotetusti perustoimeentulotuen maksamiseen.

Kela kertoi keskiviikkona, että aktiivimallin takia alennettua työttömyysetuutta Kelasta saavista 40 prosenttia sai viime vuonna perustoimeentulotukea.

Aktiivimallin vaikutus toimeentulotukeen nostatti kysymyksiä vuoden 2018 alussa. Tuolloin sosiaali- ja terveysministeriöstä linjattiin, ettei aktiivimalli saa heikentää perustoimeentulotukea saavien toimeentuloa.

Toimeentulotuen alentaminen jätettiin koskemaan vain sellaisia tilanteita, jossa työtön jättää te-toimiston antamat velvoitteet täyttämättä ja saa sen vuoksi karenssin.

Aktiivimalli alkoi purra työttömien tuloihin huhtikuussa 2018.

Perustoimeentulotukimenojen kokonaissumma pieneni Kelan mukaan viime vuonna hieman, vaikka tuen saajien määrä kasvoi. Menot olivat 716 miljoonaa euroa, mikä on 0,8 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2017.

Perustoimeentulotukea maksettiin vuoden aikana 281 500 kotitaloudelle, mikä oli 4 200 kotitaloutta enemmän kuin edellisvuonna.

Perustoimeentulotuen saajia oli 408 400. Määrä kasvoi 1,4 prosenttia edellisvuodesta.

Ilahduttavaa oli, että nuoret joutuivat turvautumaan viimeisenä tukimuotona pidettyyn toimeentulotukeen aiempaa vähemmän.

Nuoria, 18–24-vuotiaita tuen saajia oli viime vuonna 74 200 henkilöä, mikä on 6,3 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

25 vuotta täyttäneiden joukossa tukea saaneiden määrä kuitenkin kasvoi 3,7 prosenttia vuodesta 2017. Heitä oli 232 200 henkilöä.

– Nuorten tuensaajien määrän väheneminen selittää osaltaan tukimenojen pienenemistä. Nuorilla perustoimeentulotuen saajilla muut tulot ovat usein pienemmät tai niitä ei ole ollenkaan, ja siksi heille maksettu perustoimeentulotuki on suurempi kuin vanhemmilla ikäluokilla, selittää tutkija Tuija Korpela Kelan tiedotteessa.

Marraskuussa 2018 perustoimeentulotukea sai Kelan mukaan 143 500 kotitaloutta. Niistä liki puolet eli 48 prosenttia sai samanaikaisesti Kelan maksamaa työttömyysetuutta.

Tyypillinen perustoimeentulotuen tarve Kelan työttömyysetuuden saajilla oli 100–299 euroa kotitaloutta kohti.

– Perustoimeentulotukea ja Kelan työttömyysetuutta sai marraskuussa samanaikaisesti 77 100 henkilöä. Määrä oli puolet perustoimeentulotukea saaneista 18–64-vuotiaista henkilöistä, sanoo pääsuunnittelija Heidi Kemppinen Kelan tiedotteessa.

Toisin päin tarkasteltuna reilu kolmannes, eli 36 prosenttia Kelan työttömyysetuuden saajista sai perustoimeentulotukea.

Perustoimeentulotuki siirtyi kunnilta Kelan hoidettavaksi vuoden 2017 alussa.

Kunnat vastaavat edelleen täydentävästä ja ehkäisevästä toimeentulotuesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu