Puheenaihe

Syötkö usein broilerinlihaa? Sen suosio on kasvanut hurjasti

Suomalaiset syövät entistä enemmän broileria ja nautaa, mutta sianliha ei enää maistu entiseen malliin.

Suomalaiset kuluttajat pääsivät kunnolla broilerin makuun vasta 1990-luvulla, kun sitä ei enää tarvinnut ostaa kokonaisena pakasteena.

Antti Hallakorpi

Suomalaiset syövät enemmän lihaa kuin koskaan, yli 80 kiloa vuodessa per asukas. Naudanlihaa syödään hieman (noin 4 prosenttia) aiempaa enemmän. Sianlihan kulutus sen sijaan vähenee vuodesta toiseen noin viiden prosentin vuosivauhdilla.

Eniten lihankulutus on lisääntynyt siipikarjan kohdalla. Suomalaiset syövät siipikarjan lihaa tällä hetkellä noin 25 kiloa vuodessa.

1980-luvulta broilerinlihan kulutus on kuusinkertaistunut. Se selittynee sillä, että tuolloin broileria myytiin vain kokonaisena ja pakastettuna. Paloiteltu, luuton ja valmiiksi rasioihin pakattu broilerinliha tuli kauppoihin vasta 1990-luvun alussa.

HK:n mukaan broilerin suosion kasvu lähti nousuun heti, kun siitä tuli helpommin valmistettavaa, ja siten arjen kiireisiin soveltuva raaka-aine.

Broilerin suikaleet ja pihvit, vieläpä valmiiksi marinoituina, olivat käänteentekeviä innovaatioita suomalaisten arkiruuanlaitossa.

– Broilerin koko ajan kasvavan suosion salaisuus on myös sen terveellisyydessä ja maussa. Broilerista tuli nopeasti etenkin lapsiperheiden herkku, Kariniemen markkinointipäällikkö Vesa Saarenmaa HKScanista summaa suosion nousun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu