Puheenaihe

Helsingin koululounaista jo 60 prosenttia on kasvisruokaa, kalaa yksi ateria kymmenestä – Jan Vapaavuori: "En rakasta pakkoja, mutta joskus niille on paikkansa"

Pukinmäessä nautittiin koululounaalla kasvistacoja. Arkistokuva.

Päivi Tuovinen

Helsinkiin kouluruoan suurimman tuottajan, palvelukeskus Helsingin toimittamista lounaista suurin osa on jo kasvisruokaa. 30 päivän ruokalistalla liki 60 prosenttia pääruoista on kasvisruokia. Erilaisia liharuokia on vajaa kolmannes ja kalaa on yksi ateria kymmenestä.

Asiasta kertoo pormestari Jan Vapaavuori (kok.) blogissaan. Vapaavuoren mukaan ymmärrys ruoan ilmastovaikutuksista on koko ajan parempi.

– Yksi keino lisätä ilmastoystävällisyyttä on korvata yksittäisessä ruokalajissa osa lihaproteiinista kasvisproteiinilla. Esimerkiksi jauheliharuuissa olisi helppo lisätä kasvisten osuutta. Samoin erityisesti kotimaisen järvikalan ilmastoystävällisyys on korkea, Vapaavuori kirjoittaa.

Kaupungin tilaisuuksissa tarjoillaan jo nyt yhä enemmän kasviksia ja suomalaista kalaa, ja täysin vegaaninen vaihtoehto on säännönmukaisesti tarjolla.

Lue myös: Lihan ja maidon käyttöä karsitaan Helsingissä 50 prosentilla – poliitikot äänestivät tiukemman linjan puolesta

Vapaavuoren mukaan ilmastonmuutoksen hillitseminen on ihmiskuntamme kohtalonkysymys ja johtavien kaupunkien pitää olla ilmastonmuutoksen torjunnan eturintamassa. Koska ruoan ilmastovaikutukset ovat merkittävät, on käytännössä kasvispainotteisempaan ruokaan siirtyminen yksi tärkeimpiä ilmastotekoja.

– Voin tehdä omia ilmastolupauksia ja kannustaa muitakin samaan. Isoja muutoksia saadaan kuitenkin aikaan, kun isot toimijat lähtevät mukaan. Kaupunkien tulee olla tässä(kin) suunnannäyttäjiä. En rakasta pakkoja, mutta joskus niille on paikkansa. Yksi tärkeimmistä pakoista on pakko pysäyttää ilmastonmuutos, Vapaavuori katsoo.

Ilmastoystävällisen ruuan osuutta voidaan lisätä monin toimenpitein, ja nämä toimenpiteet Helsingissä selvitetään, pormestari linjaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ruokatutkijalta täystyrmäys kasvisruoasta motkottajille: "Pakotetaanhan päiväkodeissa syömään makkarakastikettakin"1.9.2018 08.20
Uusi kokeilu ylijääneen kouluruoan myymiseksi Helsingissä – nollahävikkiin ei pyritä11.9.2018 07.10
Yle: Ministeri teettää selvityksen siitä, miksei kouluruoka maistu6.10.2018 11.46
Unohda kasvisruokapäivä – helsinkiläiskoulussa on kerran viikossa lihapäivä14.4.2018 19.40
Koulun kasvisruoka jättää osan nälkäiseksi – "Suurin osa kavereistani jättää ruuan väliin"19.3.2017 08.10
Tillilihaa, perunoita ja verilettuja... – Söisitkö yhä näitä kouluruokia 30 vuoden takaa?1.11.2016 05.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu