Puheenaihe

Nina Rahkola joutui karuun tilanteeseen ISIS-alueella – "Meitä varoitettiin ja ajoimme siitä risteyksestä harhaan"

Nina Rahkola ja Kirsi Alm-Siira.

Toni Tervo

Kirsi Alm-Siira ja Nina Rahkola ovat kokeneina toimittajina usein joutuneet mieleenpainuviin tilanteisiin.

Aina ne eivät ole olleet siellä turvallisemmasta päästä. Rahkola muistelee esimerkiksi kuinka oli tehdä liian läheistä tuttavuutta ISIS-taistelijoihin.

– Vuonna 2017 tein Say What ohjelmaa Kurdistanissa, jossa vierailimme ISIS:tä vastaan taistelevien Peshmerga-taistelijoiden leirissä. On aika pysäyttävä kokemus ajella sodan turmelemalla alueella. Teillä, jotka on tuhottu ja kylät ympärillä raunioina. Kaikki on tuhottu, Rahkola muistelee.

– Kun lähdimme leiristä yöllä auringonlaskun jälkeen, meitä varoitettiin, että eräästä risteyksestä ei saa kääntyä väärään suuntaan. Siellä lähistöllä parin kilometrin säteellä kerrottiin olleen ISIS-taistelijoita. Me sitten ajoimme siitä risteyksestä harhaan. Jossain vaiheessa tajusimme, että on pakko tehdä U-käännös. Se oli aika pysäyttävä kokemus.

Myös Alm-Siiran muisto liittyy Lähi-itään.

– Minulle mieleenpainuvin tapaus oli Saddam Husseinin teloitus vuonna 2006. Olin silloin aloittanut uutistoimituksessa ja teimme siitä erikoislähetyksen. Katsoin sitä videota hänen hirttämisestään uudestaan ja uudestaan. Se on syöpynyt mieleeni. Jos minua pyydettäisiin piirtämään se tilanne ulkomuistista, pystyisin siihen helposti. Jos olisin hyvä piirtäjä.

Se, että molempien naisten kertoma tilanne liittyy niin samantyyppiseen aiheeseen tuskin on sattumaa. Alm-Siira ja Rahkola tapasivat vuonna 2009 MTV:llä ja vuosien saatossa heistä kehittyi todella läheiset ystävät.

– Yhtäkkiä vaan sitä huomasi, että hänen kanssaan puhui todella paljon päivittäin. Nykyään Nina on lapseni kummi. Alm-Siira hymyilee.

– Kumpikin meistä on ihan yhtä häslä. Se on kiva kun saa vertaistukea. Meillä on myös meneillään pieni riita siitä, kumpi kysyi toista alunperin ensin kaveriksi Facebookissa, Rahkola jatkaa.

– Se olit sinä, Alm-Siira kuittaa.

Nyt ystävykset pääsevät näyttämään henkilökemiaansa myös televisiossa, kun he juontavat yhdessä Studio-keskusteluohjelmaa, jonka ensimmäinen jakso nähtiin 12. helmikuuta.

Ohjelmassa kaksikko nostaa esiin yhteiskunnallisen keskusteluaiheen, jota tulee kommentoimaan vieraita yhteiskunnan kaikista osista kadunmiehistä asiantuntijoihin.

– Reilu vuosi sitten idea tuli päähämme puhelinkeskustelun aikana. Puhumme Ninan kanssa päivittäin kaksi tuntia ja siitä on tullut sellainen rutiini. Keskustelemme jostain aiheesta ja mitä siitä ajattelemme. Sitten puhelu loppuu ja molemmat alkavat googlata asiaa. Sen jälkeen puhumme taas ja kerromme, mitä olemme oppineet aiheesta. Joskus näkökulma on saattanut muuttua kokonaan, Alm-Siira kertoo.

– Siitä tuli idea, että mitä jos tekisimme talk shown jossa sisältö olisikin ykkösasia. Keskusteluohjelmassahan on yleensä kolme tasoa. Juontajat, jotka luovat tunnelman. Vieraat, jotka keskustelevat aiheesta ja sitten vasta sisältö. Me ajattelimme, että jos tämän kääntäisi toisinpäin. Jos olisikin yksi aihe, josta kutsuttaisiin keskustelemaan asiantuntijoita yhteiskunnan eri tasoilta. Ei pelkästään poliitikkoja ja tutkijoita, Vaan heidän lisäkseen ihmisiä, joilla in jokin henkilökohtainen kytkös käviteltään asiaan, hän jatkaa.

Rahkolan mukaan uuden ohjelman aloittamiseen liittyi hallittu paniikki.

– Hetkittäin tulee hyperventiloitua, että saammeko katsojat innostumaan aiheesta ja löydämmekö riittävän hyvä asiantuntijat kommentoimaan sitä ja katsooko ylipäätän ohjelmaa kukaan. Entä jos oma äitikään ei katso, hän nauraa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu